Skulle tobaksförbud innebära att rökningen försvann?

Det tror Margaretha Haglund på påtryckarorganisationen Tobaksfakta. Ingen ifrågasätter idag att rökning är onyttigt och på sikt livsfarligt. Men ett förbud skulle förmodligen ändå inte leda till att rökningen försvann. Det skulle leda till en situation när kriminella skulle förse de som vill röka med tobak och cigaretter.  Sannolikt skulle vi får färre rökare, men också fler kriminella gäng. Vi skulle delvis ersätta ett hälsoproblem och ett hanterbart samhällsproblem med ett mer svårhanterligt samhällsproblem samtidigt som vi ändå skulle ha kvar ursprungsproblemen i lite mindre utsträckning.

Atta bruka heroin eller amfetamin i större doser är klart onyttigt, livsfarligt på sikt och olagligt. Förbjudet. Ändå förekommer det. Det går inte att förbjuda bort den här typen av saker. Förbud fungerar begränsande och så tycker jag att det ska vara med amfetamin, heroin, kokain med mera. Men det finns ingen nytta med att inför att förbud med onyttiga och livsfarliga substanser som alkohol och tobak. Begränsningar för hur, var och när det kan brukas är däremot rimligt.

Att förbjuda tobaksbruk total, att förbjuda rökning totalt är inte bra för samhället i sin helhet. Det skulle förstärka andra problem som vi inte vill ha mer av. Nuvarande politik med begränsningar och inskränkningar i var, när och hur folk kan röka är en bättre och rimligare politik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements