Okunnig Teodorescu har fel om bilbränder

Antalet anlagda bilbränder har enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ökat under senare år, från 969 stycken år 2005 till 1 428 år 2015. Anlagda bilbränder är i stort sett ett storstadsfenomen som dessutom är koncentrerat till områden med låga inkomster och sociala problem. Det finns vad jag kan se ingen reell ökning mellan 2015 och 2016 enligt den preliminära statistik som finns att tillgå från olika källor, främst polisens uppgifter i media.

Eftersom minskningen av antalet bilbränder varit kraftig i Malmö sen 2009 måste ökningen i resten av landet vara betydande. Det finns dock klara problem med ett sådant antagande. Vad jag förstår har antalet bilbränder minskat också i Göteborg.

Kan det därför möjligen vara så att det skett en utveckling där bilbränder gått från att vara ett storstadsfenomen till att bli något som sker i mellanstora städer som Norrköping, Uppsala, Örebro och Eskilstuna istället. Ungdomarna i de mellanstora städerna har kanske anammat en storstadskultur/ett storstadsfenomen som redan är omodernt i storstäderna. Jag vet inte om det är så, men det verkar vara en rimlig förklaring till minskat antal bilbränder i Göteborg och Malmö men ökat antal totalt (även om det inte verkar som om antalet bilbränder ökat i år jämfört med 2015).

Alice Teodorescu har uppenbarligen inte läst på. Hon sprider återigen lögner när det gäller brottslighet. Med tanke på att det troligen inte alls finns någon omfattande ökning av antalet bilbränder i år är också politikernas överreaktion befängd liksom medias hysteriska ton i rapporteringen. Teodorescu är för sin del dåligt påläst, okunnig, ignorant och lögnaktig. Det är bedrövligt att en av Sveriges största tidningar ska ha en så dålig och fördomsfull ledarskribent.

Att bilbränderna är vanliga just under sommaren har välkända förklaringar och inte som behöver göra någon hysterisk och kräver inga extra insatser. Det kommer att lugna ner sig. De som kan gripas för att ha anlagt bränder ska naturligtvis gripas. Men det löser inga problem. Och regeringens olika förslag om strängare straff, snabbare behandling av brotten osv har noll och ingen betydelse. Det är ju inte direkt så att många åker fast för bilbränder. För det behövs långsiktiga insatser för att idioterna som eldar bilar ska försvinna. Det krävs minskad arbetslöshet, minskad bostadsbrist och förbättrad framtidstro bland fattiga människor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Jag förstår inte riktigt vad du är ute efter när du relativiserar och med statistik medelvärdesbildar bort hela brottsofferproblematiken. Jag har själv fått min bil bränd och det sved på många sätt både ekonomiskt men kanske framför allt psykiskt, jag mådde jävligt dåligt efter detta, kunde inte sova, fick sjukskriva mig, allt bara för att några jävlar tuttade på min bil. Kan du förstå hur jag känner mig? Har du själv blivit utsatt för brott och mått förbannat dåligt efter det?

  • Jag pratade igår med en polis i Göteborg som sysslar med sådan här saker. I Göteborg finns numera i stort sett inga bilbränder av den typ vi här pratar om. De som skett är nästan uteslutande dels försäkringsbedrägerier, dels inslag i enfejd mellan två familjer. Det har varit en kraftig minskning av antalet bilbränder i Göteborg . Precis som i Malmö. Polisen menade att politiker och medias snack om hårdare tag bara är dumheter. Att kollektiv bestraffa förorter och grupper av ungdomar skapar mer problem och löser inga brott. Det som behövs är helt andra saker. Saker som skapar förtroende för polisen i förorter, saker som skapar en framtidstro hos ungdomar osv. Men självklart griper polisen de som de kan bevisa har gjort brott. Det är en nödvändighet.

   Det finns alltså ingen ökning av antalet bilbränder i Malmö och Göteborg. Frågan är om det finns nån ökning i Sverige överhuvudtaget. Ska brott kunna förhindras och åtgärdas måste problembeskrivningen vara rätt och det är en inte hos politiker och media idag. Med fel beskrivning blir beslutade åtgärder fel. Hårdare tag är fel. Göteborgspolisen har lyckats bättre än andra poliskårer. Därför att de inte anser att hårdare tag och kollektiv bestraffning är bra metoder och vettiga vägar. Därför har jag skrivit.

   Jag skriver alltså om det hela på makroplanet och inte på invididplanet. Det är självklart att det hela är ett stort problem för den som drabbas. Inte minst ekonomiskt och praktiskt. Jag kan förstå hur du känner dig. Men det var inte det jag skrev om. Jag skrev inte om brottsoffer öht. En artikel kan inte handla om allt på en gång. Det personliga är dessutom sällan allmängiltigt även om det är jobbigt och väl så intressant.

 • Pingback: Varför kan inte folk tänka två tankar samtidigt? | Svensson()

 • Pingback: Varför kan inte folk tänka två tankar samtidigt - om bilbränder | Svensson()