Att protestera lönar sig

Årets upplaga av Bokmässan i Göteborg beslutade att upplåta plats åt den rasistiska tidskriften Nya Tider. Efter att en rad författare, tecknare och utställare protesterat och beslutat hoppa av Bokmässan på grund av att Nya Tider skulle få ställa ut har Bokmässan nu backat och tänker inte längre tillåta Nya Tider att delta.

– Vi har lyssnat på besökares, författares och partners starka reaktioner. Vi måste ta detta på allvar och backa ett steg och fråga oss om vi fattat rätt beslut. Då har vi kommit fram till att inte upplåta plats åt Alterna Media/Nya Tider på Bokmässan, säger Maria Källsson, vd Bok & Bibliotek.

Bland de som protesterat märks Djungeltrumman:

I flera år har Djungeltrumman bland annat ordnat en årlig Bokmässe-förfest, funnits på plats på mässgolvet och genomfört en omfattande bevakning av mässan, insatser som var planerade även i år men som nu avbryts.

– Djungeltrumman tar tydligt ställning för alla människors lika värde och mot alla typer av främlingsfientlighet och rasism. När Bokmässan nu låter Nya Tider sprida sitt budskap på mässgolvet kan vi inte fortsätta samarbetet med dem, säger Djungeltrummans chefredaktör och ansvariga utgivare Maria Kopp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag har bara tittat in på Nya Tider som mycket riktigt inte påminner om Avpixlat. Men jag vet inte vilken anknytning de har. Ska återkomma till ämnet. Men vad jag tror hänt är att Bonnies, Brombergs; Leopard och andra förlag med ägare som är judar eller har judisk bakgrund protesterat mot Nya Tider. Det har fått Bokmässan att ändra sig. Protesterna från småvänstern tror jag saknat betydelse.

    • super_leggera

      Så kan det vara, bokbranschen väger förstås tyngre än politiska agendor på bokmässan. Det finns en latent kombinerad antisemitism-antiamerikanism där neonazister, viss antiimperialistisk vänster och viss islamism kan enas rent emotionellt, även om de inte har samma kvasiintellektuella förklaringar. Man kan ana det gamla centraleuropeiska perspektivet under lager av 70-80-90tals-åsikter. Det är förvirrade känslor och genetik som spökar. USA-hatet som germansk åkomma är ärligare än palestina-kramandet, men mer skrämmande. Blut und boden och folkegenskaper i politisk motsats till geschäft och der ewige jude gifter sig bra med penionärsmaoism och islam-importen, när nu ingenting är sant på riktigt längre. Trump finns i alla läger.