Varför kan inte folk tänka två tankar samtidigt – om tiggeri

Det är självklart Rumäniens ansvar att se till att befolkningen kan leva där. Att det finns arbeten och bostäder. Att vissa befolkningsgrupper, läs romer, inte diskrimineras osv. Rumänien tar dock inte sitt ansvar.

Rumänien är med i EU, därmed är problemet med fattiga romer i Rumänien också EU:s problem. EU kan inte hantera det problemet. Klarar inte av att hantera problemet.

Alla länder som är medlemmar i EU har ett ansvar för de fattiga som finns inom EU. Detta ansvar gäller också medborgarna i alla EU-länder. Vi kan ta det ansvaret på många olika sätt. Hjälpa på plats i Rumänien. Hjälp här hos oss genom att låta barnen gå i skola och genom att ge till tiggare och hälporganisationer. Se till att skaffa jobb åt tiggare är ett annat sätt som vi kan hjälpa på.

Vi kan arbeta för att Rumänien ska ta sit ansvar. Vi kan kräva att Rumänien tar sitt ansvar. Vi kan arbeta för att EU ska ta sitt snavar. Vi kan kräva att EU tar sitt ansvar. Sådant arbete tar tid men är självklart nödvändigt.

Hjälpa på plats i Rumänien görs. Men Rumänien är mycket korrupt och därmed är hjälparbeta mycket svårt. Skickar vi pengar till rumänska myndigheter och organisationer försvinner pengarna och når inte de behövande. Västerländska hjälporganisationer måste muta sig fram, kriminella tar hand om en stor del av pengarna. Hjälparbete på plats är med andra ord inte speciellt effektivt idag.

De fattiga själva försöker naturligtvis också förbättra sin situation själva. De åker bland annat till rikare länder där de skaffar jobb eller i sämsta fall begår brott eller tigger på gatan. Så länge de fattiga i Rumänien (eller Bulgarien för den delen), romer och icke-romer, behandlas mycket illa, inte kan få arbete och det inte finns några sociala välfärdsprogram som fungerar kommer de att söka sig till rika länder. De får mer pengar genom att tigga i Sverige eller Tyskland än vad d ekan tjäna i Rumänien eller Bulgarien. Det spelar för dem ingen roll om tiggeri är tillåtet eller förbjudet. De kommer ändå.

Att förbjuda tiggeri löser ingenting utan innebär bara att tiggeriet finns kvar samt att brottsligheten ökar. Det förändrar inget i Rumänien eller Bulgarien, ändra ingen politik i EU och gör det bara sämre för de allra fattigaste. Det finns helt enkelt ingen mening med att förbjuda tiggeri.På sikt kan tiggeriproblemen bara lösas genom att Rumänien, Bulgarien och andra länder tar bättre hand om sina medborgare, på kort sikt får vi göra det så lätt som möjligt att leva för de fattigaste.

 

Men en sak är säker, Att hjälpa i Rumänien står inte i motsättning till att hjälpa här att Tillåta tiggeri står inte i motsättning till att utkräva ansvar av Rumänien. Det går att tänka flera saker samtidigt. Det går att kombinera olika sätt att arbeta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olof Larsson

  ”De åker bland annat till rikare länder där de skaffar jobb eller i sämsta fall begår brott eller tigger på gatan.”

  Visst är det förnedrande. Har funderat en del på tiggeriet och ibland – så gott det nu gått – pratat en del med de som tigger. Jag gör inte anspråk på att utifrån detta ha gjort någon allmängiltig slutsats men den bild jag får är att intäkterna från tiggande knappast är särskilt stora och på inget sätt räcker till vare sig resor eller uppehälle och än mindre till att kunna ta med ”något sparat” hem. I bästa fall verkar en dags tiggande utanför en större matvaruaffär eller ett välfrekventerat systembolag kunna ge några hundralappar. Det jag istället tror mig ana – och har en del belägg för – är att det finns skrupelfria krafter, som i romerna ser en lukrativ pool av svart arbetskraft. Om det också begås brott har jag ingen åsikt om.

  Tiggeriet är mer en marginaleffekt än ett grundproblem. Så visst har du rätt i att ett förbud knappast har något att tillföra.

  • Vad jag förstår kan en enskild person på en dag högst få ihop 100-150 kronor. Det räcker inte till mycket. En familj på 4 eller fem personer kan dock tjäna 500-750. Utan bostadskostnader blir det i det läget så bra inkomst att båd de som är här och tigger och de som stannat hemma i Rumänien eller Bulgarien kan leva på pengarna. Det förutsätter förstås att de inte har några bostadskostnader.

   I den undersökning som jag hänvisar och som är mycket noggrann är det mycket klart bevisat att det inte finns några kriminella ligor som tjänar pengar på det hela. Det är också välbelagt från undersökningar genomförda av svenska polisen. Tiggeriet inklusive resorna organiseras av familjegrupper och den som sköter samordningen är ofta äldste sonen eller fadern i familjen. Läs mer här:

   http://blog.zaramis.se/2015/06/20/tiggare-utnyttjas-inte-av-kriminella-ligor/
   http://blog.zaramis.se/2014/08/23/sjalvklart-ar-tiggare-organiserade/

   • Olof Larsson

    ”Vad jag förstår kan en enskild person på en dag högst få ihop 100-150 kronor. Det räcker inte till mycket”

    Det stämmer bra med den bild jag fått. Det är som sagt inte mycket. I motsats till dig finner jag det tveksamt om det blir något över att ta med sig hem. Även utan boendekostnader finns mat och resor, som på något sätt måste täckas.

    ”I den undersökning som jag hänvisar och som är mycket noggrann är det mycket klart bevisat att det inte finns några kriminella ligor som tjänar pengar på det hela.”

    Det finns ingen anledning att betvivla detta, som du säger är det förhållandevis små pengar det rör sig om – ointressant för kriminella intressen med större ambitioner. Dock, detta är frågan om mycket utsatta människor. Utsatta människor löper mycket stor risk att utnyttjas var än de befinner sig. Det är i denna del jag gjort en del observationer (om de är allmängiltiga har jag ingen åsikt om). Det jag observerat är att några mindre seriösa företagare med viss regelbundenhet besöker en aktuell bosättning och där skaffar sig svart arbetskraft. Betalningen för det hela är riktigt dålig även om den förvisso överstiger inkomsten från tiggeri.

    Jag tror inte att det jag observerat är organiserat på något mer genomgripande sätt utan mer en fråga om att de mindre seriösa företagarna utnyttjar situationen. Dock, det visar på att det inte enbart är det förnedrande tiggeriet, som är problemet.

    • Vi är överens om att det är ett komplext problem. Det måste angripas på en mängd olika sätt. Förbud är dock inte ett av de sätten. Det är förnedrande att behöva tigga och det löser inget på sikt, men kortsiktigt är det uppenbart nödvändigt, för annars skulle nog ingen göra det.