USA släpper makt över internet till Icann

– Det är viktigt att ett enskilt land inte längre kan lägga sig i Icann-processen, det har alltid funnits ett hot om att USA ska lägga sig i ett beslut som Icann tar, även om de inte gjort det, säger Patrik Fältström som är forskningschef på Netnod och ordförande i Icanns kommitté för säkerhet och stabilitet.

DNS är ett system som bland annat parar ihop ip-adresser och domännamn. Utan systemet hade du behövt skriva in IDG:s ip-nummer istället för ”idg.se” i adressfältet. Den som styr DNS styr också bland annat tillkomsten av nya toppdomäner som när .club, .email eller .guru skapas.

[…]

Så den som surfar på nätet kommer inte att märka någon skillnad, men beslutet är principiellt viktigt menar Anders Hektor som är kansliråd på näringsdepartementets enhet för it-politik och företräder Sverige i GAC, en annan av Icanns rådgivande kommittéer som består av representanter från över 100 länder.

– Det viktigaste är att det ökar legitimiteten i styrningen av det globala, gemensamma internet. Hittills har länder som Ryssland kunnat säga att USA sitter på internets ”kill switch” och kan styra och blockera i rotzonen efter deras behag, säger han.

Icann har skött jobbet det praktiska arbetet med DNS länge, men för att få gå in och göra ändringar i katalogsystemets så kallade rotzon har det krävts ett formellt godkännande från USA:s regering, närmare bestämt telekommunikationdsdepartementet NTIA. Men från den 1 oktober är det tänkt att detta ska ändras och att Icann ska ta över även det formella ansvaret.

Icann är en icke vinstinriktad organisation som har yttersta huvudansvaret för IP-protokollen, adressrymden som finns i IP-protokollen, DNS med mera.

Organisationen grundades 1998. Ansvaret för dessa områden låg tidigare hos myndigheter i USA, vilka i sin tur delegerade verksamheten till organisationen Internet Assigned Numbers Authority (IANA).

IANA är en organisation som arbetar med att se över fördelning av IP-adresser och utvecklingen av internets struktur. IANA har övergripande ansvar för internets rotservrar men genomför också många andra uppgifter kring utveckling och implementering av olika internet-protokoll. IANA är en del av Icann och i Europa hanteras adresser av den underordnade organisationen RIPE.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements