Att jämföra Biskopsgården med Mexico och Colombia är ett hån

I Mexico och Colombia är mordfrekvensen (antalet dödade per 1000 invånare) 15,7 respektive 27,9. I Sverige är mordfrekvensen cirka 1. Mordfrekvensen i Göteborg är cirka 2, i mexikanska Acapulco är mordfrekvensen 105 och i Cali i Colombia är mordfrekvensen 64. Det finns med andra ord inte några som helst likheter mellan mängden mord i Sverige och mängden mord i Mexico eller Colombia. Inte heller finns det några likheter mellan mängden mord i Göteborg och städer i Mexico eller Colombia. Det finns inte heller några likheter mellan de lösa knarklangargäng med några tiotal medlemmar som alla finns på gatunivå som skjuter på varandra i Biskopsgården och kartellerna i Mexico och Colombia som är regelrätta hierarkiska organisationer med 1000-tals medlemmar.

Att jämföra Biskopsgården med Colombia eller Mexico är inget annat än ett hån, en förolämpning, mot de som bor i Biskopsgården, men också mot de som utsätts för allt våld i Mexico och Colombia. Ändå är det var Adam Cwejman gör i en helt oseriös ledarartikel i GP. Adam Cwejman ägnar sig åt oseriösa och lögnaktiga skriverier när han försöker jämställa Biskopsgården och Göteborg med städer i Mexico och Colombia.

Det är inte bara det han ljuger om i inlägget dock. Han påstår helt seriöst att det finns områden i Sverige där polisen inte vågar arbeta,l inte vågar gå in. Det finns inge såna områden och det finns inga gangsterkungar som agerar som feodalherrar. Helt klart inte i Biskopsgården.De områden som har de sämsta förhållanden i Göteborg ur aspekten att gangsters har stort inflytande är Gårdsten, Hjällbo och Hammarkullen. Där finns tendenser till en sådan utveckling som Cwejman beskriver. Det har även funnits sådana tendenser i Bergsjön tidigare men inte längre sen de kriminella nätverken där i två omgångar slagits sänder. Först krossades Original gangsters och sen splittrades och krossades deras efterföljare.

Biskopsgården kan säkert upplevas mer otryggt än Hammarkullen, Hjällbo och Gårdsten, men en del av det som gör området otryggt är avsaknaden av dominerande kriminella gäng. Samtidigt är det som kan uppelvas otryggt i Hammarkullen, Hjällbo och Gårdsten just närvaron av de kriminella gängen, samtidigt som det blir mindre våld när ett kriminellt nätverk helt dominerar den kriminella verksamheten i en viss stadsdel.

Men inte i någon av de aktuella stadsdelarna har polisen svårigheter att arbeta och inte i någon förort i Göteborg anlägger ungdomar bilbränder eller kastar sten på polisen eller räddningstjänsten. Inte längre. Det beror på att polisen slutat arbeta med hårda tag, slutat gripa och kontrollera på måfå och istället gå till djupet med brottsutredningar så att de som verkligen ligger bakom ett brott är de som gripås och inte vem som helst. Polisen ska inte ”styra” stadsdelar. Det ska inte gangstergäng heller. Ingetdera förekommer. Det ska politiker göra och det styr även om de i många fall är väldigt svaga och mesiga.

Adam Cwejman har skrivit en ledare full med lögner, fantasier och falsk borgerlig skitpropaganda. Det är väldigt typiskt GP.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements