Återinförd värnplikt är det inte frågan om

Enligt media har en utredning kommit fram till att värnplikt borde återinföras i Sverige för att militärens behov av personal ska kunna garanteras. Det är nu inte riktigt sant.

Det som införs är en möjlighet att välja soldater i ett system som liknar värnplikt som ett komplement till värvning, dvs att folk själva väljer att bli militärer. Unga personer (17-åringar) ska fylla i ett formulär och av 100 000 aktuella väljs sen några tusen ut för att göra tjänst i totalförsvaret. Riktig värnplikt innebär att alla omfattas av tjänstgöring, men det är inte utredningens förslag.

En riktig värnplikt hade varit positiv, men då en värnplikt där möjlighet till tjänstgöring i vård, skola, brandförsvar, tull, sjöräddning och polis  med mera vore möjligt. Dessutom ska den i så fall självklart också omfatta alla unga personer, inte bara män som var fallet förr.

Det förslag som den statliga utredningen lagt innebär att Sverige fortfarande ska ha en yrkesmilitär och inte en värnpliktsmilitär. Det finns väldigt många nackdelar med yrkesmilitär och en hel del fördelar med värnplikt. Detta förutsatt att vi ska ha ett militärt försvar. Om inte så behöver vi förstås ingen militär värnplikt heller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Återinförd värnplikt är det inte frågan om”

 1. Värnplikt har inget att göra med antal uttagna. I så fall har vi aldrig haft det, då < 50% inkallades förr (tjejer undantogs)
  Vad det handlar om är att återinföra plikt, dvs krav på inställelse/genomförande av utbildning till den som uttas.
  Sedan uttas bara den, som vid mönstring visat positivt intresse, samt duglighet. Norge & Danmark har haft ett utmärkt system, och vi hade exakt denna situation i slutet av förra värnpliktsperioden (2004)
  Vi hade för brått och övertro på frivillighet
  Det som blir tufft nu, är att få ungdomar förstå vad plikt innebär.
  Och kunna ta debatten med liberaler som tror detta är slaveri, diktatur… Vi har visst skolplikt i det här landet.. av någon anledning.

Kommentarer inaktiverade.