Överklassungdomar ger bränsle till gängkrigen

Enligt undersökningen om skolungdomars drog- och alkoholvanor använder ungdomar från rika områden oftare narkotika än ungdomar från fattiga områden. Länsstyrelsen i Stockholms län har sammanställt uppgifter från skolungdomsundersökningen kommunvis för länet.

I topp när det gäller narkotika ligger Danderyd där 34,5% av ungdomarna uppger att de någon gång använt narkotika. Efter Danderyd följer Nacka (31,5%), Täby (27,5%) och Lidingö (27,5%). I Södertälje, en fattig arbetarklasskommun uppger bara 9,5% att de någon gång använt narkotika. De andra kommunerna i botten är antingen kommuner med fattiga invånare som exempelvis Botkyrka (15,5%) eller så handlar det om landsbygdsbetonade kommuner med medelklassbefolkning som Salem (14,5%) och Österåker (14,5%).

Det är uppenbart att ungdomar som lever i välbärgade omständigheter utgör en mycket viktig marknad för narkotikalangare.Det ser med all sannolikhet likadant ut i Göteborgsområdet. Precis som polischefen i Göteborg säger finansierar deras fester narkotikalangarna och gängens skjutande:

En grupp som definitivt är med och bidrar till våldsutvecklingen är alla de som köper främst cannabis, amfetamin och kokain och som inte ser sig själva som narkomaner.
Det fanns 35 kilo knark, värt nästan åtta miljoner, i en lägenhet i Majorna som disponerades av de som fälldes i Vår krog & bar-ärendet.
Några av dem hade hundratals mobilnummer till kunder, de flesta unga helgkonsumenter från helt andra stadsdelar än Biskopsgården.

– Droganvändande förekommer i alla klasser, på alla nivåer. Klart att efterfrågan innebär att de här killarna kan göra en ekonomisk karriär, konstaterar Klas Friberg.
Där det finns pengar och marknadsandelar att bevaka, där rekryteras det och där uppstår det också bråk och väpnade konflikter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements