Vad beror den minskande brottsligheten på?

I hela västvärlden minskar brottsligheten. Det spelar ingen roll om landet har en hård lagstiftning eller en liberal mjuk lagstiftning. Det spelar ingen roll om ett land har långa straff eller hård straff. Länder med mjuk liberal lagstiftning har dock sen mycket långt tid tillbaka en lägre brottslighet. Lägre brottslighet från start innebär att minskningen inte är lika kraftig i dessa länder.

Brottsligheten minskar och det har varit en långvarig minskning som startade på 1990-talet. Det finns sannolikt en lång rad olika anledning. Det finns mycket färre oönskade barn, befolkningen blir genomsnittligt allt äldre och det finns färre unga. Brott begås av unga, mer specifikt unga män. Färre unga män innebär minskat antal brott. Länder med större andel unga, som exempelvis Sverige, får därför en mindre minskning av brottsligheten. Istället är sannolikt den viktiga anledningen till minskad brottslighet i Sverige framförallt minskat drickande. Alkoholförbrukningen har minskat mycket kraftigt bland unga och då våldsbrott är starkt förknippade med alkohol så minskar våldsbrotten.

Denna utveckling med minskad brottslighet i Sverige motverkas av att de ekonomiska och sociala klyftorna ökar. Forskning om brottslighet och kriminalitet visar sen 100-tals år tillbaka en stor samstämmighet mellan ökad klyftor och ökad brottslighet. Hade det inte varit för minskningen av alkoholdrickandet så hade brottsligheten i Sverige därför sannolikt ökat på grund av ökade klassklyftor, ökade ekonomiska och social klyftor. Det är sådant som är grunden till problemen med gatugäng i vissa områden i Sveriges städer. Med fortsatt ökande klyftor i samhället kommer minskningen av brottsligheten med mycket stor sannolikhet att vändas i en ökning av brottsligheten.

Källor: Brå, Europol, Forskning & Framsteg, Polismyndigheter i olika länder.

Läs också: Mer poliser och mer resurser till polisen är inte vad som behövs

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements