Jaldung – en inkompetent polis som inget lärt

Trafikpolisen Håkan Jaldung lyckades med konststycket att bli polismästare i Göteborg. En av de största katastrofer till polismästare som Sverige skådat. En man som i en statlig utredning och flera olika böcker utpekats som huvudansvarig för det totala polisiära fiaskot i Göteborg 2001.

Jaldung tycker polisen med våld och hårda tag ska återta ”kontrollen” på gatorna. Problemet med det resonemanget är att det inte finns något att återta då det inte finns några ”laglösa” områden. Det är dessutom inte polisen som ska ha kontrollen utan samhället, vi all gemensamt. Polisen är bara ett verktyg.

Sist, men inte minst, hårda tag, ingripande mot alla, även helt oskyldiga, massgripanden och liknande som Håkan Jaldung förespråkar skapar varken ordning eller laguppfyllnad. Ger varken kontroll eller ordning. Det ger kaos, våld, upplopp, bråk och förstörelse. Det visade Håkan Jaldung tydligt i Göteborg år 2001. Hans hårda tag var raka vägen åt helvete. Sällan har en polischef misslyckats så. Han fick också sparken.

Att låta honom ha åsikter om polisen verkar något ogenomtänkt. Han har inget att tillföra. Han har inte ångrat sitt misslyckade agerande år 2001. Han har inte bett de tusentals oskyldiga som polisen slog, misshandlade, omhändertog och grep om ursäkt. Han tycker säkert fortfarande polisen gjorde rätt. Hans åsikter om polisen är därför värdelösa och GP:s val att publicera en debattartikel av honom tyder på sällsynt dåligt omdöme.

Läs mer om Göteborg 2001:

Dokumentsamling om Göteborg 2001

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements