Ska en skriva om staden kanske en borde känna till staden

Läser en krönika eller kanske snarare ett kåseri i Göteborgs-Posten. En sån där lättsam sak lik alla andra som brukar publiceras på sidan som kallas ”Världens gång”. Den handlar om heliga Birgitta med utgångspunkt från Birgittagatan i Majorna och finns inte på nätet.

Mannen som skrivit krönikan heter Dan Sjögren och han är uppenbart svårt vilse i Majornas topografi för han lyckas ta sig till Majvallen via Birgittagatan. Det är onekligen en prestation då Majvallen ligger i en helt annan del av Majorna medan Birgittagatan slutar vid Gröna vallen. Det är störande med den här typen av fel i en artikel som på grund av en klantig skribent inte blir så behaglig att läsa som den borde blivit. Och var spelade Gunnar Gren egentligen?

Dessutom är ju Birgittagatan ingen gata som enbart kantas av landshövdingehus. Ena sidan har ju solgårdar, barnrikehus. Nog så trevliga de med, men landshövdingehus är de inte.

Gatan som sådan har sannolikt inte heller fått sitt namn efter heliga Birgitta. Jag tror att gatan fått namnet efter kapellet i Klippan (där gatan ursprungligen tycks ha börjat eller i alla fall ha planerats börja) som i sin tur fått sitt namn efter ett skotskt helgon, Brigid av Kildare. Dan Sjögren tycks alltså inte bara var ute och cykla i geografisk bemärkelse utan faktiskt i alla bemärkelser.  Han har producerat en sällsynt ohistorisk och därför ganska oläsbar krönika under rubriken Gatuliv.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements