Postrånet på Döbelnsgatan 1979

Del 10 av 25 i serien Kända svenska rån

Lars-Inge Svartenbrandt (1945-2016, senare i livet Lars Ferm och Lars Carlander) blev beviljad permission i oktober 1979 från Hallanstalten för att besöka en läkare i Uppsala. Han använde istället friheten till att frita sin kamrat Benny Lilja som tillsammans med andra fångar åkt till badhuset i Södertälje. Utanför badhuset väntade Svartenbrandt i en svart Jaguar och Lilja tog sig in i bilen och de två körde iväg.

Den 22 november 1979 hjälpte Svartenbrandt en bekant att driva in en skuld i en lägenhet på Kungsgatan i Stockholm. Det slutade med att två män mördades. Svartenbrandt erkände sju år senare att han knivhuggit ett av offren med en jaktkniv, men hävdade att kamraten, som då var död, avlossat de dödande skotten.

Dagen efter dubbelmordet rusade Benny Lilja och Svartenbrandt in på postkontoret på Döbelnsgatan i Stockholm med gummimasker föreställande Elvis Presley och John Travolta över sina ansikten och med AK-4:or i händerna.

Under flykten efter rånet avlossade Svartenbrandt 19 skott in i en polisbuss från Östermalmspolisen där polismännen Christer Backman, Gunnar Andersson och Dick Gunnelöf befann sig. Samtliga skottskadades. Värst drabbades Gunnar Andersson som träffades av sju skott och enligt en läkare var det ren tur att han överlevde. Under flykten togs också sju personer som gisslan. Dessa släpptes några timmar senare.

De båda rånarna lyckades ta sig till Göteborg. Polisen spårade upp deras gömställe på Viktoriagatan 15 och under ett nattligt tillslag sprutade polisen in tårgas i lägenheten varpå båda gav upp. Svartenbrandt dömdes till tolv års fängelse för mordförsök, grovt rån och olaga frihetsberövande.

Efter rånet blev Lars-Inge Svartenbrandt en av Sveriges mest ökända brottslingar. Han kom att tillbringa större delen av sitt liv i fängelse eller på rymmen. Hans medbrottsling Benny Lilja blev inte lika känd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Gotabanksrånet 1990 – det största rånetHandelsbankrånet i Göteborg 1976 >>
Advertisements