Återigen är det dags för bokmässan men ackreditering kan jag inte få

Jag driver en av Sveriges absolut största nättidningar på det politiska området. Denna sajt. Jag är ansvarig utgivare, redaktör och huvudsaklig skribent. Dessutom driver jag Sveriges största nättidning om yrkesfiske, en av Sveriges största historiska nätsajter, en sajt om finansvärlden och några till. Men till bokmässan kan jag inte få nån ackreditering.

Det är klart att jag skulle kunna gå till nån vän som arbetar på nån kulturtidskrift med bidrag och få dem att skriva ett intyg om att jag ska bevaka bokmässan för deras räkning. Eller så kan jag gå till nån veckovänstertidning och få ett papper från dem. Det skulle i bägge fallen ge mig ackreditering på Svenska Mässan. De tidningarna har i det första fallet i allmänhet några tusen läsare om året och i det andra fallet cirka 2 000 läsare i veckan. Denna sajt har ett ungefärligt snitt på 2 000 unika läsare om dan. Betydligt fler alltså. Ändå kan jag inte få ackreditering.

Det är för mig uppenbart att Bokmässans sätt att besluta om ackreditering och deras regler om detta är hopplöst omoderna. De utestänger en av Sveriges ledande bokrecensionssajter när det gäller facklitteratur med 100 000-tals läsare men ger ackreditering till småtidskrifter med kanske 1 000 läsare på ett år. Det är orimligt. De utestänger Göteborgs tredje största nyhetsnättidning men ger ackreditering åt obskyra tidskrifter som nästan ingen läser. Bokmässans regler och inställning är hopplösa utdaterade och omoderna.

Kanske ska jag smita in. Det är faktisk ganska enkelt. Eller så får jag nöja mig med att besöka mässan gratis för en dag. Så som jag gjort de senaste åren på grund av bokmässans omoderna hållning och konservatism.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements