Oroligt i Bergsjön

Igår (onsdag) kväll utbröt oroligheter i Bergsjön. Utlösande orsak kan ha varit polisinsatser mot narkotikahandel som pågått i några dagar. Det är möjligt att polisen agerat onyanserat och även trakasserat oskyldiga personer. Det är möjligt att polisen frångått tidigare mjuka metoder till förmån för hårdare metoder. Om det nu är så har polisen gjort sig själva en björntjänst. Deras agerande är i så fall orsak till de första bilbränderna i Göteborg på ett år startade av ungdomar och dessutom har det utlöst de andra ungdomsupploppet i Göteborg det senaste året. Om nu polisen agerat felaktigt. Hårdare tag är en väg som bara leder åt fel håll.

Det behöver nu inte vara så att polisen agerat. Även korrekta ageranden kan leda till ungdomsupplopp. Då ordnas och initieras upploppen av personer engagerade i kriminell verksamhet. De använder sig av det sociala missnöje som finns, den oro som finns och den sysslolöshet som finns bland ungdomar för att få fler med i upploppen.

I Bergsjön fanns för några år sen ett gäng med unga ungdomar som framförallt rånade ungdomar de uppfattade som svenskar. Detta skedde till stor del kring Teleskopgatans hållplats i norra Bergsjön där stadsdelens största andelen personer med inhemsk svensk bakgrund finns. Detta gäng åkte fast, men enligt uppgift är de alla ute igen och då många äldre fortfarande sitter inne är det dessa ungdomar som utgör basen i de grupper som langar hasch och marijuana i Bergsjön och Kortedala. Det kan vara personer i denna grupp som aktivt agerar för att skapa oroligheter, detta oavsett polisens agerande.

Upplopp av den typ vi såg igår i Bergsjön kan ha förståeliga orsaker och kan vara framprovocerade av polisen. Detta måste tas i beaktande när åtgärder mot upploppen beslutas.  De kan också bero på agerande från personer som agerar utifrån egna ekonomiska intressen. Samtidigt skulle de inte får ett stöd bland andra ungdomar om det inte var så att det fanns ett socialt missnöje och en misstro mot polisen.

Det kan också finnas en slags smittoeffekt där ungdomar tycker att om de i Malmö (där har det dock bara varit hälften så mycket social oro i år som förra året mätt i antal bilbränder) och Stockholm kan bråka med polisen så kan vi också.

Emellertid måste vi också begripa att flertalet invånare, ungdomar såväl som äldre, i Bergsjön inte försvarar det skedda och inte stöder det som skett. Som metod för att få social förändring, om det nu finns socialt missnöje bakom, är det också en misslyckad metod. Det förändrar ingenting och de som främst drabbas av bilbränder och våld är andra fattiga människor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. 23/9. Det finns inga uppgifte som tyder på att polisen agerat på ett felaktigt sätt i Bergsjön utan alla uppgifter jag kunnat ta del av visar att oroligheterna i Bergsjön inte kan sägas ha polisens agerande som bidragande orsak.

Advertisements