Årets Right Livelihood-pristagare

Right Livelihood-priset kallas ofta för det alternativa nobelpriset. Priset har presenterats i Stockholm sedan det grundades 1980. Prispengarna går till pristagarnas pågående arbete, inte till personligt bruk. Utöver den årliga prisutdelningen stöttar Right Livelihood-stiftelsen alla sina pristagare, särskilt de som på olika sätt hotas för sina viktiga insatser.

Right Livelihood-priset är inte ett pris för världens politiska, vetenskapliga eller ekonomiska elit, utan ett folkets pris för en rättvis och hållbar framtid. Alla är välkomna att nominera kandidater till Right Livelihood-priset. Det har fått sitt namn efter ett buddhistiskt koncept om Right Livelihood, som uppmuntrar människor att leva på ett etiskt sätt med respekt för både människor och miljö.

I år har priset gått till:

  • Syria Civil Defence, ofta kallade Vita hjälmarna, (Syrien): ‘för deras enastående mod, medmänsklighet och humanitära insatser för att rädda civila från förödelsen i inbördeskrigets Syrien’.
  • Mozn Hassan och Nazra for Feminist Studies (Egypten): ‘för sitt försvar av kvinnors rättigheter i en miljö av våld, övergrepp och diskriminering’.
  • Svetlana Gannushkina (Ryssland): ‘för hennes outtröttliga arbete under flera årtionden med att försvara flyktingars och migranters mänskliga rättigheter, liksom med att öka toleransen mellan olika etniska grupper’.
  • Cumhuriyet (Turkiet): ‘för dess orädda och undersökande journalistik samt principfasta försvar av yttrandefriheten under tider av förtryck, censur, frihetsberövanden och dödshot’.

Det är fyra pristagare som enligt Right Livelihood-stiftelsen fått priset för att de upprätthåller grundläggande mänskliga rättigheter och värden under förtryck och brinnande krig

Tillkännagivandet gjordes av Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen, samt Marianne Andersson, styrelseledamot, vid en presskonferens på UD och samtidigt på bokmässan i Göteborg av riksdagsman Roland Utbult från Sällskapet till stöd för Right Livelihood Award i riksdagen (SÄRLA).

En internationell jury har utsett pristagarna bland totalt 125 nominerade kandidater från 50 länder. Prissumman som de fyra pristagarna delar på är 3 miljoner kronor.

– Årets Right Livelihood-pristagare arbetar med några av de mest akuta globala frågorna: krig, yttrandefrihet, kvinnors rättigheter och migranters utsatthet. Genom årets pris firar vi inte bara deras mod, medlidande och hängivenhet, vi firar också framgångarna i deras arbete som – mot alla odds – bidrar till konkret förändring i vår värld, säger Ole von Uexkull i ett pressmeddelande.

Right Livelihood-stiftelsen hedrar och stöttar modiga människor och organisationer som på ett visionärt och föredömligt sätt arbetar för att lösa globala problem. Hittills har 166 pristagare från 68 länder hedrats för sina insatser.

Tidigare i år har det diskuterats om Right Livelihood-priset ska få delas ut i riksdagen. I våras fick prisets tvärpolitiska sällskap av riksdagsledamöter (SÄRLA) avslag på sin ansökan om att boka lokal för prisutdelning.

– Det finns ett väldigt stort intresse för pristagarnas arbete bland riksdagsledamöter. Vi vet att det pågår en förnyad diskussion i riksdagen om en möjlig inbjudan för pristagarna i år och vi hoppas att den leder till en lösning som alla är nöjda med, säger Ole von Uexkull i pressmeddelandet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements