En dag på bokmässan 2016

Igår var jag på bokmässan. Som vanligt varje år på första dagen. Branschfolksdagen. Betydligt mindre folk än på de andra dagarna som bokmässan vara och som jag upplevde klart färre personer på besök än förra året. Men personliga upplevelser är inte sanningen i alla lägen så jag har ingen aning om det verkligen var så.

Träffade som vanligt aktivister, förläggare, författare och lärare som bor på andra ställen i Sverige än Göteborg som exempelvis Umeå, Malmö och Stockholm. Brukar träffa dem en gång om året. På Bokmässan. Träffade förstås också många vänner från Göteborg. Lyssande på några i det stora hela rätt ointressant paneldebatter om staden. En om höga hus där det bara fanns två av de som pratade som jag tycker hade nåt intressant att säga. Catharina Thörn och Juan Velasquez. Thörn pratade om kapitalismens negativa effekter för stadsplanering och bostadsbyggande. Något hon också skrivit om i en nyutkommen bok, Stad till Salu. Den andra var en debatt om Gamlestaden där ingen hade nåt att säga mer än floskler.

Lyssande på presentationen av ABF:s litteratur- och konststipendium som i år gick till Eija Hetekivi-Olsson. Det är säkert välförtjänt även om jag inte lockas till att läsa hennes böcker. Det är böcker om en bakgrund likadan som min, men med helt andra förtecken. Men så är ju också Eija Hetekivi Olsson nästan 20 år yngre än vad jag är. På Bokmässan fanns det få männiksor med denn bakgrund, men i Föreningen Arbetarskrivares trevliga monter stod en hel del de få som fanns på mässan att finna. Torgny Karnstedt, Henrik Johansson, Victor Estby, Jenny Wrangborg med flera.

Avslutade kvällen med ett samtal med författaren Gunnar D. Hansson (som ju liksom jag är född och uppvuxen i Bohusläns skärgård) om fiske och yrkesfiskarna/fiskarbefolknings usla villkor med en lagstiftning som gör dem alla till lagbrytare. Hel fiskeripolitiken är som jag ser det utformad som ett förtryck mot Bohusläns ursprungsbefolkning. Yrkesfiskare behandlas som om de var dumma i huvet, som om de inta kan ta hänsyn till naturen, som om de med flit förstör havet och utrotar fisk. Den föreställning tycks vara vägledande för samhällets fiskeripolitik och gör de flesta fiskares liv till ett helvete i miniatyr. Om dessa saker skriver jag annars främst på min fiskeblogg Njord. Sveriges största sajt om yrkesfiske.

Fick förresten en intressant bok om havet och fiske för att recensera den. Havsboken av Morten A. Strøksnes.

Det kan också konstateras att där under en period på dagen var fler poliser än vad jag sett tidigare. Civila poliser, dialogpoliser, och vanliga uniformerade poliser. Orsaken var att Lars Vilks var närvarande på mässan.

Pratade förresten också en lång stund med Adam Cwejman. GP:s ledarskribent som inte alltid läser på ordentligt innan han skriver. Med felaktiga fakta som underlag blir hans ledare därför ofta lite fel i sak. Framförallt när det gäller brott. Men det är kanske inte så konstigt. På få andra områden frodas så många missförstånd och felaktiga uppfattningar om verkligheten som när det gäller brott. att det då blir fel är inte så märkligt. Men det är synd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements