Värdetransportrånet i Stora Höga

Del 12 av 25 i serien Kända svenska rån

Klockan 08.41 den 3 november 2005 kom larmet om att en värdetransportbil hade sprängts vid Stora Höga söder om Stenungsund. Rånet ägde rum vid påfarten på E6:an i norrgående riktning, nära bensinmacken, då Statoil, numera en K-mack. Enligt polisens utredning skulle rånet egentligen ha skett den 27 oktober men avbröts då värdetransportbilen aldrig kom till Stora Höga.

Två beväpnade män med automatvapen utförde rånet. Först tvingade de ut värdetransportens två väktare och därefter sprängde de bilen på plats. Hel den ena sidan på bilen sprängdes bort, Väktarna som befann sig lite väl nära bilen skadades av splitter och fick föras till sjukhus. Rånarna flydde i en stulen Volvo V70 med ett byte på 5,6 miljoner kronor (ibland anges 5,7 miljoner kronor). Pengar som skulle till Handelsbankens uttagsautomater i bl.a. Stenungsund. De två män som utförde själva rånet på plats var 26-årige Ramo Strbo och en 52-åring, två inhyrda proffessionella rånare.

Under flykten från rånet släpptes 52-åringen av längs vägen varefter han gömde sig i en grävd grop under den intensiva polisjakten direkt efter rånet. Därefter plockades han upp och lämnade Sverige nästan omedelbart, sannolikt med en stor del av rånbytet. Sprängramen som användes när bilen sprängdes och en del vapen hittades i närheten av mannens gömställe.

Rånarna hade också kastat ut så kallade fotanglar, för att förhindra polisens utryckning. De fanns på två ställen, dels i rondellen i Stora Höga och dels i Tingsstadstunneln i Göteborg där de kastades ut en annan medbrottsling, 36-åringen kallad. Fotanglarna i Tingstadstunneln orsakade stopp och tunneln var avstängd en stund under råndagens morgon (en torsdag).

Flyktbilen byttes vid parkeringen på Munkeröds bussterminal öster om Stenungsund där en av de åtalade kvinnorna, Lipiya Chaouch, väntade på Ramo Strbo med en ny bil. Hon hade då sina två yngsta barn med sig. Hon kärde den nya flyktblen till Stockholm.

Rånarna tappade en mobiltelefon vid bilbytet i Munkeröd och det var med hjälp av denna som det hela kunde nystas upp. När polisen kontrollerade telefonnumret visade det sig att den hade ett kontantkort som var inköpt vid Stig Center vid E 6-utfarten i norra Göteborg.

Personalen på Stig Center kunde i sin tur ta fram filmen från övervakningskameran vid kassan när telefonen köptes. Poliserna från Trollhättan som då ledde spaningarna åkte upp till Stockholm och visade bilden för sina kolleger där. De kände igenen ökänd kriminell som rör sig i kändiskretsar. Det ledde till husrannsakningar i Stockholm samt gripanden där och i Åre, dit ett par av rånarna åkt på skidsemester.

Rama Strbo är av bosnisk härkomst medan 52-åringen är av serbisk härkomst. 52-åringen har aldrig dömts för rånet och greps aldrig av svensk polis. Däremot hamnade han lite senare i fängelse i Belgien, dömd för grova brott till 12-år fängelse. Därefter dömdes han i en ny rättegång till ytterligare fängelsestraff i Belgien. Både Strbo och 52-åringen kunde knytas till rånet med teknisk bevisning, däribland DNA. De hade både dömts tidigare för olika grova brott på andra håll i Europa. Strbo i bland annat Frankrike. Han dömdes till fängelse i sju år samt livstids utvisning för grovt rån och förberedelse till grovt rån. Ramo Strbo var en av de personer som greps i Åre.

De övriga inblandade i och dömda för rånet var:

  • 32-åring från Älvsjö, svensk medborgare med rötter i forna Jugoslavien, dömd till fängelse i fem år för medhjälp till grovt rån samt förberedelse till grovt rån. Anses vara den som initierat rånet. Utlovade ersättning till sina medkumpaner och upplät sin bostad där både fotanglar och sprängram förvarades. Dömd 13 gånger tidigare. Greps i Åre där han befann sig under en falsk identitet.
  • 36-åring från Stockholm, svensk medborgare, dömd till fängelse två år och tre månader för medhjälp till grovt rån samt narkotikabrott. Rör sig i kändissvängen i Stockholm. Dömd två gånger tidigare. Hade vid den aktuella tidpunkten stora ekonomiska problem. Den som längd ut fotanglarna och den som köpte kontantkortet i den tappade mobiltelefonen.
  • 27-åring från Stockholm, svensk medborgare med rötter i forna Jugoslavien, dömd till fängelse i två år för förberedelse till grovt rån, medhjälp till grovt rån samt narkotikabrott. Dömd fyra gånger tidigare.
  • 49-åring från Älvsjö. Svensk medborgare med rötter i forna Jugoslavien och mamma till 32-åringen. Dömd till villkorlig dom och dagsböter för häleri. Förvarade en del av pengarna från rånet i sin bostad.

Dessutom åtalades också den dåvarande flickvännen till Ramo Strbo, Lipiya Chaouch från Frankrike, som då vara 33 år gammal och hade 4 barn. Hon friades då hon hela tiden hävdade att hon inte visste varför hon skulle vänta med en bil i Munkeröd och hade blivit lurad av Ramo Strbo då hon var djupt förälskad i honom. Strbo bekräftade hennes berättelse i sitt vittnesmål. Hon krävde senare skadestånd för den tid hon satt oskyldigt häktad.

Merparten av pengarna från rånet har aldrig återfunnits. Rånet är ovanligt såtillvida att rånarna i förhör berättat en väldig massa om vad som skedde. Det brukar inte värdetransportrånare göra. 26-åringen själv valde att erkänna och berätta. Även 32-åringen erkände sin medverkan i rånet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Handelsbankrånet i Göteborg 1976Rånet i Bräkne-Hoby >>
Advertisements