Cirka 20% av svenska folket är rasister

Inom uthyrningsnätverket Airbnb har det avslöjats att en stor andel vägrar hyra ut till svarta. Det är enligt den undersökning som gjorts av radioprogrammet ungefär 15% som vägrar hyra ut till personer som är svarta:

Med hjälp av de svarta personernas konton frågade vi 200 Airbnb-värdar i Stockholm, Göteborg och Malmö om deras boenden var lediga några specifika datum.

Mer än hälften som svarade sa ja. Men när vi frågar de som sa nej igen från ett konto som tillhör någon av de vita testpersonerna svarar nästan var tredje värd istället att lägenheten är ledig.

Resultatet av Kalibers undersökning bekräftar det som visats av en mängd undersökningar i Sverige under årens lopp, däribland SOM-institutets årliga undersökningar. Cirka 20% av befolkningen i Sverige hyser rasistiska och främlingsfientliga åsikter. Så har det varit sen 1970-talet. Innan dess var det värre. Men sen dess har det varit ungefär samma situation med omkring 20% rasister. Andelen som vägrar hyra ut till svarta motsvarar också den andel av befolkningen i Sverige som stöder Sverigedemokraterna.

Resultatet av Kalibers undersökning är med andra ord inte speciellt förvånande men ändå väldigt upprörande. Det är inte acceptabelt att hyresvärdar nekar personer bara på grund av deras hudfärg. Airbnb säger att de inte accepterar denna typ av diskriminering:

Airbnb avböjer att medverka i en intervju med Ekot och Kaliber men säger att diskriminering som detta är oacceptabelt och att dem kommer att vida åtgärder om gäster rapporterar att de stött på diskriminering.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements