Boscanin i GP slår nytt rekord i osaklighet och osmaklighet

Aleksandra Boscanin är en ledarskribent i GP. Hon är lika reaktionär och konservativ som de andra som skriver på ledarsidorna i den tidningen. Hon är också likadan som Alice Teodorescu. Totalt fixerad vid sitt ego, okunnig och dåligt påläst. I sin senaste ledare påstår hon att tiggeriet är organiserat (underförstått av kriminella gäng). Det är en lögn. Det finns hur många undersökningar som helst som visar att det inte är sant. Att det förekommer enstaka övergrepp och utnyttjanden är lika självklart. Varje år avslöjas några sådana fall. Men md tanke på att det finns omkring 3 000 – 4 000 tiggare i Sverige är det faktiskt försumbart.

Den andra lögnen hon sprider är att tillåtet tiggande utgör ett incitament till tiggande. Att det är tillåtet är en av de saker som gör att det uppstår tiggande är alltså hennes åsikt. Det är så dumt att det är svårt att förstå att hon tror på en sådan teori. Anledningen till att det finns tiggeri är fattigdom. Min pappa tiggde som barn därför att de inte hade tillräckligt med mat. På den tiden var det förbjudet. Romerna från Rumänien tigger för att de inte kan få arbete eller nån annan försörjning i sitt hemland. De åker till Sverige för att de tjänar mer på att tigga här än i Rumänien.

Att tiggeriförbud skulle leda till minskat tiggande är dock förmodligen till viss del sant. Vad som händer (vilket undersökningar från Köpenhamn visar) är att kvinnor och barn byts ut mot nästan enbart män. Med nästan bara unga män ökar brottsligheten i gruppen så att tiggeriet kombineras med stölder, inbrott och snatterier. Något som inte är ett problem fler än för den som tigger (och de vill inte ha nåt förbud) ersätt av något som är ett problem för många fler än de som begår de aktuella brotten. Tiggeriförbud ger mer brottslighet och får inte bort tiggandet.

Boscanin antyder också att anmälningarna om människohandel handlar om tiggare. Det vanliga är att människohandel handlar om kvinnor som arbetar som prostituerade i Sverige men framförallt handlar det om flyktingar. Det senare borde inte ens vara ett brott och det är självklart svårt att bevisa. Säkerligen finns det ett och annat fall av människohandel också bland tiggarna. Men det är ovanligt vilket går att se i alla de undersökningar som finns. Sen ska vi komma ihåg att en anmälan av människohandel inte innebär att människhandel faktiskt skett.

Tiggeri i försvinner inte om det förbuds. Att tiggeri är tillåtet skapar inte tiggeri. Innan det var fritt resande inom EU fanns mycket få tiggare i Sverige trots att tiggeri var tillåtet. Fattigdom orsakar tiggeri och fattigdom kan inte lösas genom att göra det än besvärligare att tigga.

Kriminella spelar mycket liten roll för tiggandet och inom tiggeriverksamheter. Människosmuggling är mycket ovanligt. Organiserat är dock tiggandet, framförallt av familjer och släkter. Det blir effektivare då och ger mer pengar. Platser måste delas upp, det får inte finnas för många tiggare på ett ställe och så många affärer som möjligt måste täckas. Utan organisering går det inte. Vid alla affärer i det område där jag bor arbetar en och samma familj med att tigga. De bor nästan hela året i en husvagn vid kyrkan, men periodvis måste de bo i tält eller i nån bil i närheten av Göteborg.

Boscanin ljuger. Hon tar ett enda fall som intäkt för att det är så det alltid ser ut i tiggeriet trots att alla undersökningar som finns visar att fallet är undantaget som bekräftar regeln. Ingen organiserad brottslighet inom tiggeriet är vekligheten som undersökningarna visar. Hon ljuger sannolikt med flit för så dum i huvudet kan hon ju inte vara så att hon tror på det hon skriver. Inte kan hon väl heller vara så lat, slapp och likgiltig att hon inte ser till att läsa den mängd riktiga undersökningar som finns om tiggeri. Ingen av den visar på det hon hävdar är sanningen om tiggeri. Hon ljuger för att det passar hennes politiska agenda. Det är dumt, idiotiskt, okunnigt, obehagligt, osakligt och osmakligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. En inte oväsentlig orsak till tiggeriet är att den fattigaste tiondelen i Rumänien är den grupp människor som enligt Branko Milanovic har förlorat mest sedan 1988 (se https://www.gc.cuny.edu/CUNY_GC/media/CUNY-Graduate-Center/PDF/Centers/LIS/Milanovic/papers/2013/WPS6719.pdf).

    Och en inte oväsentlig anledning till detta är EU, som har orsakat industridöd i Rumänien genom att föreskriva att alla måste leva upp till tysk effektivitet eller lägga ner.

    • Det är inte EU i första hand. De förlorade sina jobb när kommunisterna störtades ochs en har det bara gått utför. EU kanske har förvärrat läget, men i så fall på grund av att de var arbetslösa när Rumänien blev en del av.