Fantastiskt kul och intressant om matsvinn

SvinnlandetAndreas Jakobsson har skrivit en mycket rolig och intressant bok om hur det är att leva på det svinn som uppstår i livsmedelsaffärerna. Att ta slängd mat från butikernas soprum och containrar kallas dumpstring och det är vad Andreas Jakobsson ägnar sig åt och beskriver i sin bok Svinnlandet.

Det är faktiskt ofattbara mängder mat av bra kvalitet som slängs. Så mycket att Andreas Jakobsson och några till i Uppsala i praktiken får all sin mat genom dumpstring. I ett välfungerande samhälle borde ingen kunna få mat genom dumpstring så det hela är också en beskrivning av hur kapitalismen skapar slöseri.

Normalt brukar hushållen anklagas för att vara de som slänger mest, men Andreas Jakobsson visar tydligt att det mesta slängs av producenterna och i handeln. En del av det som slängs i handeln beror å andra sidan på konsumenternas, dvs vi vanliga människors, fördomar om bästföredatum och matvarors hållbarhet. Att ägg håller flera månader efter datummärkningen trodde jag alla visste. Märkningen på äggen visar sig inte ens vara en bästföremärkning utan märkningen har med salmonella att göra, nåt som inte finns i svenska ägg. Det senaste visste jag inte.

Filmjölk håller förstå också väldigt länge efter bästföredatumet. Det är ju egentligen en konserveringsmetod för mjölk. Jakobsson missar dock att laktosfritt har en väldigt mycket längre hållbarhet än vanlig mjölk. Att det bara är att skära bort mögel på hårdosten när det uppstått trodde jag också var allmän känt, men så är det inte enligt Jakobsson.

Det är en underhållande bok hans liv som dumpstrare som dessutom ger en hel del nya kunskaper för mig och säkert för andra. Den är avslöjande om hur kapitalismens skapar svinn och medför att mat slängs i onödan. Det är en klart läsvärd bok. Förutom några sidor. Dels sidorna där han skriver om fiske. De sidorna innehåller inte många rätt och där sprider han osanningar och fördomar. Det andra är när han skriver om villaägares fruktträdgårdar. Där vet han inte vad han pratar om. Precis som med fisket saknar han kunskap på området. Hoppa över de sidorna i boken men läs gärna mina kommentarer om just dessa saker. Fisket. Villaträdgårdarna.

Läs mer: ETC, Dagens Bok, UT, UNT, SVD, HN, Goodreads,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Advertisements

2 Replies to “Fantastiskt kul och intressant om matsvinn”

Kommentarer inaktiverade.