Inte bara ekonomin är bankrutt på GP

FyrvaktarenDet är namnet på en rapport om GP:s ledarsida och dess utveckling sen Alice Teodorescu anställdes och tog över. De som gjort rapporten är den socialdemokratiska veckotidningen Ny Tid i Göteborg.

Ny tid har bland annat granskat innehållet i en GP:s ledarartiklar sen Teodorescu tog över. Inte förvånande konstaterar de att en majoritet av ledartiklar är högerpopulistiska artiklar av samma sort som brukar publiceras på Sverigedemokratiska hatsajter:

Sedan Alice Teodorescu tog över GP:s ledarsida och anställde nya skribenter har ledarsidans innehåll förändrats. Vid en läsning av samtliga artiklar skrivna av Teodorescu från slutet av augusti 2015 till augusti 2016 faller ämnena ut i ett antal kategorier. Sammanlagt skrev Teodorescu under perioden 103 artiklar. Samtliga artiklar, utom ett tiotal, är direkt högerpopulistiska.

[…]

Sammantaget visar genomgången av Alice Teodorescus ledare att dessa utgör en av de främsta grunderna för spridningen av högerpopulism i Sverige just nu.

Inte nog med det. Det konstaterar också att GP sällan bryr sig om fakta:

Fläcken på Göteborg som den främsta källan till islamistisk terrorism i Europa, vilken stadens tidning kladdat dit, är antagligen svår att tvätta bort, i synnerhet internationellt. Det är klart att det har betydelse för stadens attraktivitet för turism och företagsetableringar. Men hur många arbetstillfällen som kan gå förlorade till följd av GP:s svartmålning är naturligtvis omöjligt att säga.

Detta är långt ifrån det enda exempel där tidningen genom obefintlig faktakontroll eller med förvanskning av källor framställer Göteborg i sämsta tänkbara dager. I juni i år slog man till med rubriken: ”Gängforskaren: Göteborg har större drogproblem än USA”.

Alla som är någorlunda insatta i frågan vet att det är fullkomligt orimligt. Förenta staterna har under senare år drabbats av en galopperande epidemi av opiatmissbruk med drogrelaterade dödlighetstal i förhållande till folkmängd som flerfalt överstiger de svenska.

Att GP:s ledarredaktion fullständigt skiter i fakta och verkligheten är något som jag konstaterat många gånger. De ljuger hejdlöst och fantiserar fritt på precis samma sätt som alla SD-anknutna hatsajter. Rapporten från Ny Tid har också uppmärksammats i ETC Göteborg och Journalisten.

Några av mina kommentarer om sakfel och rasism på GP:s ledarsida är dessa:

Läs mer: Journalisten1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements