Ett sagoslott som försvann

Någon gång eller några gånger när jag var liten besökte jag ett hus som låg där Citypassagens hus nu ligger. Från det besöket hade jag ett minne som var som en saga och jag trodde också mycket länge att min minnesbild var ett fantasifoster.

Det jag mindes var en lokal med fantastiska trappor, rutigt golv och en massa annat fantastiskt. Ingen kunde berätta för mig vad jag sett och vilket hus det kan ha varit. Inte heller hittade jag information nånstans. Men jag mindes att det låg mittemot Hotell Palace och där Citypassagen senare byggdes.

När internet växte fram började jag dock söka men under många år hittade jag inget. För några år sen hittade jag dock en bild som gjorde min fantasibild till verkligheten. Byggnaden och interiören jag mindes hade verkligen funnits. Grand Hotell Haglund, Göteborgs lyxigaste hotell. Revs 1972. Vilket är ett av de största sabotagen mot Göteborgs innerstad vid sidan av rivningen av östra Nordstan och rivningen av Arkaden.

Förmodligen var det inte lika överdådigt när jag som liten var på Grand Hotel Haglund (bör ha varit lite senare än 1960, varför jag varit där vet jag inte) som det är på bilderna. Men i mitt minne är det nästan lyxigare.

Grand Hotel Haglund år 1900

Grand Hotel Haglund år 1900. Bild: Aron Jonasson

Grand Hotel Haglund 1930

Grand Hotel Haglund 1930

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements