Tullverket stoppade last med 90 kilo cannabis

Tullverket hittade nittio kilo cannabis gömt i en last med isoleringsplattor i slutet av juli. Tre män på 43, 35 och 23 år har nu åtalats vid Göteborgs tingsrätt.

I slutet av juli i år kom en dragbil med släp till Trelleborg från Rostock i Tyskland. I Trelleborg togs ekipaget ut för tullkontroll. Enligt bifogade dokument skulle lasten innehålla isoleringsplattor, men tulltjänstemännen blev misstänksamma och beslutade sig för att skanna ekipaget.

Tullverkets skanner gav utslag för främmande föremål i lasten och tulltjänstemännen upptäckte 90 kilo cannabis som de tog i beslag. Lastbilen fick köra vidare utan att tulltjänstemännen informerade chaufförerna om beslaget. Enligt fraktsedeln skulle ekipaget köra till Norrköping, men de körde istället till en lagerbyggnad i Rävlanda mellan Göteborg och Borås. På en rastplats vid riksväg 40 möttes de av en man som lotsade bilen vidare till lagret i Rävlanda. När chaufförerna och mottagaren lastade ut lasten grips de av Tullverkets tjänstemän. Tullverket gjorde även en husrannsakan i en lagerbyggnad intill och där upptäcktes ytterligare 6 kilo cannabis.

– Med hänsyn till den stora mängden narkotika var den troligtvis tänkt att säljas vidare, säger Suzanne Malmros Axelsson, Tullverkets utredare i ärendet i ett pressmeddelande.

De båda chaufförerna (43-åringen och 35-åringen) är från Bulgarien medan 23-åringen som mötte de andra två på en rastplats är hemmahörande i Göteborg. 23-åringen har föstås inte velat avslöja slutdestinationen och tullen vet inte heller om männen varit inblandade i fler resor.

Värdet av narkotikan i missbrukarledet uppgår till cirka 9 miljoner kronor. Vid en fällande dom riskerar de misstänkta minst sju års fängelse. Tullverket menar också att det hela organiserats av en större liga, ett kriminellt nätverk, men de har inte kunnat identifiera fler än de tre som greps i samband med smugglingen:

– När det är så mycket brukar det inte bara vara en person bakom, utan en större organisation. Tyvärr har vi inte lyckats hitta några fler än de tre misstänkta i det här fallet, säger Suzanne Malmros Axelsson.

Alla tre männen har åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. 23-åringen dessutom för grovt narkotikabrott för de sex kilo cannabis som hittades på lagret i Rävlanda. Åklagare i målet är Anette Wiberg-Koffner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements