KO stämmer två oseriösa säljföretag

KO stämmer två bolag samtidigt. Bakom bolagen står två män, som har tio företag tillsammans, varav fem nu är föremål för rättegångar hos Patent- och marknadsdomstolen för oseriös telefonförsäljning.

Konsumentverket har tagit emot bortåt 400 anmälningar mot männens olika bolag. Ofta är det äldre och sjuka personer som blivit utsatta för ”fulsälj”:

Det är ett omaka par: en 23-åring från Skåne och en 63-åring från Storstockholm. De senaste åren har de främst ägnat sig åt att sälja hälsopreparat med, enligt myndigheter och anmälare, djupt ohederliga metoder. Många vittnar om att säljarna ger sken av att samarbeta med kända företag, som Coop, Willys och Ikea.

Säljarna talar, enligt anmälarna, om tävlingsvinster – som inte existerar – och lockar kunderna att tacka ja till en dyr prenumeration på bantnings- eller hälsopiller. De som blir övertalade är i många fall gamla och sjuka människor.

– De här personerna har satt i system att lura konsumenter för egen vinning, säger konsumentombudsmannen Cecilia Tisell.

– Bolagsmännen har genom en rad olika företag och produkter satt i system att lura människor. KO ser det som mycket angeläget att få stopp på den här formen av systematiska fulsäljmetoder och bolagsmännens framfart, säger Gunnar Wikström, processråd hos KO, i ett pressmeddelande.

Den här gången gäller Konsumentombudsmannens, KO:s, stämningsansökningar förbud mot marknadsföringsmetoderna för det ena bolaget och utdömande av vite på 750 000 kronor för det andra bolaget.

Vitalius Hälsokost AB har, enligt KO, låtsats samarbeta med en rad kända företag som Ikea, Åhléns, Coop, Willys och Ica. Telefonförsäljarna har gett sken av att konsumenterna vunnit ett presentkort hos något av företagen. På så vis har de lurat människor att ta emot ett provpaket, utan att tala om att det leder till en dyr prenumeration på hälsokostprodukter. Ingen av anmälarna har fått någon vinst eller gåva.

Tre av männens bolag är belagda med så kallad kvarstad. Totalt har Kronofogdemyndigheten fryst en kvarts miljon kronor i bolagen.

– Domstolen delade vår uppfattning att det fanns risk att bolagsmännen skulle tömma företagen på tillgångar. Kvarstaden mot företaget Vitalius är nu genomförd, säger Gunnar Wikström.

Förutom en marknadsstörningsavgift vill KO att domstolen förbjuder både företaget och männen bakom att fortsätta med den oseriösa telefonförsäljningen. Om de ändå fortsätter ska de tvingas betala ett mycket högt vite.

KO stämmer även bolaget Greencaller AB. Bolaget har tidigare varit föremål för KO:s granskning och har undertecknat ett förbudsföreläggande. Det gick ut på att bolaget inte fick använda olika fulsäljmetoder vid telefonförsäljning. Nu anser KO att bolaget brutit mot föreläggandet och vill att domstolen dömer bolaget att betala ett vite på 750 000 kronor. Det är domstolen som slutligen avgör om Greencaller har brutit mot förbudet.

De två männen som äger företagen heter Edris Parsay och Posse Lindholm.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!