Det är självklart att IS-krigare ska få återvända till Sverige

Mathias Bred i GP gör sig smal då han föreslår inskränkningar  i de medborgerliga rättigheterna för svenska medborgare. Han åkallar reaktionära nationalistiska strömningar när han vill hindra svenska medborgare från att vistas i landet. Det är odemokratiskt, grundlagsstridigt och inte alls okej. Radikalt är de inte och absolut inte liberalt.

Det är för mig lika självklart att svenska medborgare som stridit för IS ska kunna återvända till Sverige som det var att svenska som stred i SS-brigader för den tyska nazistregimen under andra världskriget fick lov att återkomma. Nazisterna var stora säkerhetsrisker då och det måste IS-krigarna anses vara nu. Det är dock inget som innebär att de kan förlora sina medborgerliga rättigheter. På samma sätt sågs de svenska som krigade för spanska republiken mot Franco som säkerhetsrisker. De fick också de återvända till Sverige. Så har även varit fallet med de svenska medborgare som stred för olika sidor i det jugoslaviska inbördeskriget eller de som stridit i Ukraina.

Självklart ska de inte IS-krigare som är svenska medborgare som kommer hit stoppas. Kan det bevisas att de begått krigsbrott ska de självklart också straffas precis som blev fallet med Jackie Arklöv som begick brott när han stred i det jugoslaviska inbördeskriget. Men kan krigsbrott inte bevisas ska självklart de som varit IS-krigare få den hjälp och stöttning som alla svenska medborgare har rätt till.

Den smala och reaktionära väg som Bred förespråkar är vägen mot ett samhälle av Ungerns typ. Instängt, rasistiskt, reaktionärt. Intolerant. Bred vill ha ett samhälle med olika villkor för olika befolkningsgrupper beroende på bakgrund, religion, etnicitet etc. Det tycker jag är en dålig väg att gå.

Jag föredrar ett tolerant humanistiskt samhälle där även mina politiska motståndare som Bred (eller var det Smal), IS-krigare och nazister har möjlighet att leva på samma villkor som alla andra. Vilket innebär att den som kan bevisas ha begått ett brott naturligtvis också ska dömas för det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Det är självklart att IS-krigare ska få återvända till Sverige”

  1. Ett annat skäl är det pragmatiska. Det är lämpligt att man förser IS-krigare med en flyktväg så de inte stannar kvar och slåss med ryggen mot väggen. Gammal visdom från Sun Tzu.

Kommentarer inaktiverade.