Framgångsrikt tillslag i stor internationell momskarusellhärva

Rättsvårdande myndigheter i Tyskland, Nederländerna, Polen, Italien, Irland, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien genomförde med stöd från Eurojust och Europol ett samordnat tillslag mot ett antal ekobrottslingar den 19 oktober. Tillslaget har sannolikt slagit ut en kriminell organisation ansvarig för att ha lurat EU på moms till ett sammanlagt belopp på cirka 3 miljarder kronor.

Omkring 200 poliser i Europa deltog i gårdagens tillslag. Europol tillhandahöll ett mobilt kontor vilket möjliggjorde informationsutbyte och analys i realtid av insamlad information från hela Europa.

I Sverige gjordes för knappt ett år sedan ett första tillslag vilket resulterade i flera husrannsakningar och förhör av ett antal personer. Omfattande utredningsmaterial erhölls vilket har bearbetats ihop med material från övriga Europa, vilket fört utredningen framåt till gårdagens lyckade tillslag.

– Det är glädjande och inspirerande att EU visar sig ha såväl starka som uthålliga muskler och därpå en högst fungerande hjärna till att hålla ihop en så påtagligt stor utredning som pågått under så lång tid och kontinuerligt framgångsrikt växt till tämligen omfattande proportioner, säger kammaråklagare Carl Asterius som också är ansvarig för den svenska utredningen, i ett pressmeddelande.

Gruppen bakom den misstänkta brottsligheten har använt en sofistikerad infrastruktur med så kallade ”buffer-företag och missing traders” samt företag fungerande som alternativa betalningsplattformar i syfte att tvätta brottspengar och genomföra pengatransfereringar mellan EU:s medlemsstater och tredje land.

Den 19 oktober gjordes en ytterligare husrannsakan i Sverige samtidigt som en person som Tyskland begärt överlämnad greps. Han ska utredas i Tyskland som misstänkt för omfattande skattebrott rörande moms.

Siffror i korthet

  • Antal gripanden: 18. Av dessa har 14 skett enligt europeisk arresteringsorder.
  • Antal order om frysning av tillgångar: 3
  • Antal husrannsakningar: 38
  • Antal förhör med misstänkta och vittnen: 10
  • Tillgångar tagna i beslag: Mer än 6,2 miljoner kronor, samt ett antal spärrade bankkonton i Schweiz.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements