Mathias Bred har ändrat sin syn på återvändande IS-krigare

Från att ha uttryckt att han ville ta ifrån svenska medborgare som stridit för IS sitt medborgarskap har nu Mathias Bred ändrat sin ståndpunkt till samma ståndpunkt som den jag uttryckte i min kritik mot honom. IS-krigare är välkomna tillbaks till Sverige om de är svenska medborgare, men de ska utredas för krigsbrott. Det är bra att han tagit sitt förnuft tillfånga.

Även i övrigt kan jag hålla med Bred när det gäller hans resonemang i den senaste GP-ledaren om IS och återvändande svenskar som stridit för IS. IS är inte jämförbart med kriminella gäng och avhoppare fån IS inte jämförbara med avhoppare från kriminella gäng. Det handlar om två väsensskilda saker där de som strider för IS har en helt annan typ av motivation än de är medlemmar i kriminella gäng och nätverk. Det går inte att hantera personer från dessa helt olika miljöer på samma sätt.

Jag jämförde också de som stridit med IS med de som stred för SS-förband under andra världskriget. Det är en relevant jämförelse som Bred nu tagit upp i sin nya ledare om frågan. Han kritiserar också det faktum att de som stred med SS aldrig utreddes för krigsbrott de eventuellt begick under sin tid i SS-förbanden. Det är vi överens om. De svenska SS-soldaterna borde utretts för eventuella krigsbrott och det är självklart att återvändande IS-soldater också ska utredas för eventuella krigsbrott.

Jag har också fått uppfattningen att de återvändande SS-soldaterna inte betraktades som säkerhetsrisker. Om så var fallet var det naturligtvis också fel. Återvändande IS-soldater måste självklart också betraktas som säkerhetsrisker. Det är jag och Bred helt överens om.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Mathias Bred har ändrat sin syn på återvändande IS-krigare”

Kommentarer inaktiverade.