Internetstörningar – svenska myndigheter obehagligt USA-beroende

Igår var det periodvis stora störningar på stora delar av Internet. Filmtjänster som HBO Nordic och Netflix fungerade inte korrekt överallt. Det gick att se Netflix hemsida, men inte att se på filmer. Enligt uppgifter i DN fungerade dock Netflix för dem. Det gick inte heller att kommentera på min blogg då Disqus inte fungerade. Bloggen fungerade dock bra.

Andra sajter som heller inte fungerade ordentligt var bland annat Guardian, New York Times, WSJ, Pinterest, Reddit, Spotify, Paypal och Twitter. Anledningen till att dessa sajter fick problem är att deras servrar i huvudsak finns i USA eller är beroende av DNS-tjänster i USA. I USA utsattes systemet för internetadresser, DNS-systemet, igår för överbelastningattacker (DDoS) då ett företag som driver flera domännamnsservrar (DNS), DynDNS, attackerades. DNS är internets adressbok:

In order to understand how one DDoS attack could take out so many websites, you have to understand how Domain Name Servers (DNS) work. Basically, they act as the Internet’s phone book and facilitate your request to go to a certain webpage and make sure you are taken to the right place. If the DNS provider that handles requests for Twitter is down, well, good luck getting to Twitter.

Att SF Bios biljettbokningssystem låg ner har sannolikt inte med attacken i USA att göra om det inte är så att de använder US-amerikanska servrar och US-amerikanska webbadresser.

Flera svenska myndighetssajter fungerade inte heller periodvis.  Bland annat två sajter som sysslar med säkerhet, msb.se och krisinformation.se som inte fungerade ordentligt och regeringen.se. Dessa svenska myndigheter är beroende det USA-baserade DynDNS som utsattes för DDoS-attacken. Det känns inte helt säkert att vara i händerna på stormakten USA när det gäller regeringens och säkerhetsmyndigheters krisinformation och internetnärvaro. Det är inte säkert och naturligtvis måste denna allvarliga säkerhetsbrist åtgärdas.

På nåt sätt känns det som om attackerna inspirerats av TV-serien Mr Robot från HBO där ett storföretag och delar av hela kortkreditsystemet sänks av ett antal samordnade hackergrupper. Kanske var det hela också en liten test av om det kan fungera att slå ut hela internet. Det kan det uppenbarligen.

Fast jag misstänker att en del sajter hade fungerat bra om ip-numren (den egentliga adressen) använts i webbläsaren istället för domännamnet. DNS är ju en översättning av domännamn till ip-nummer. Så egentligen var kanske inte delar av internet utslaget, Bara vår vardagliga användning av nätet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements