Nokas-rånet

Del 18 av 25 i serien Kända svenska rån

Formellt inget svensk rån, men i rånet deltog flera kriminella från Sverige med anknytning till Naserligan deltog i rånet tar jag med det ändå.

Rånet mot Norsk Kontantservice AS (Nokas) värdedepå i Stavanger utfördes i gryningen den 5 april 2004 och det har i polisutredning och rättegångar noggrannt utretts:

 • 03.30: Syv eller åtte ranere blir hentet i rekkehuset i Skjeneholen og kjørt til oppmarsjplassen i et skogholt i nærheten av Tennisland. Varebilen returnerte så til Skjeneholen, og hentet de resterende ranerne samt madrasser, sengetøy og annet utstyr som skulle dynkes med brennbar væske og påtennes i lastebilen som skulle sperre utkjørselen fra politikammeret.
 • 06.55: Kjell Alrich Schumann observeres på Domkirkeplassen (trolig Ridvan Halimi i Forden). En hvit lastebil med overbygd plan blir observert ved Brødrene Kvernelands gamle lokale på Lagårdsveien.
 • 07.00: En Ford Expedition med påsatt registreringsnummer BP 50471 passerer et overvåkningskamera på Lagårdsveien. Tre sekunder senere passerer den stjålne lastebilen.
 • 07.16: Forden passerer det samme overvåkningskameraet i motsatt retning (bort fra sentrum).
 • 07.29: Den tredje ransbilen, en sølvgrå Saab 9-5 med påsatt registreringsnummer DK 38262, passerer overvåkningskameraet på Lagårdsveien.
 • 07.40: Alle elleve ranere er samlet på andre siden av gaten for overvåkningskameraet på Lagårdsveien. De er da kledd og væpnet for ranet.
 • 08.00: Johnny Thendrup kjører den hvite lastebilen ned i oppkjørselen til Stavanger politistasjon i Lagårdsveien og setter fyr på den. Han kaster også flere beholdere med tåregass foran hovedinngangen til politistasjonen.
 • 08.01: En Range Rover med påsatt registreringsnummer AX 72271 parkerer utenfor tellesentralen. Sekunder senere passerer Saaben og parkerer utenfor ruinene av Mariakirken.
 • 08.02: Range Roveren har satt av ranerne og snur nå for å ta oppstilling utenfor Handelens Hus. Ranerne, ikledd mørke kjeledresser, gassmasker og hjelmer, forsøker å slå seg inn i Nokas-lokalet fra bakgården med slegge og rambukk. Spesialglasset gir ikke etter.
 • 08.03: David Toska skyter først selv mot spesialglasset som fører inn i Nokas fra bakgården. Ransalarmen utløses. Toska henter Schumann som tømmer flere magasiner med sitt AG3-gevær mot ruten. Ca 120 skudd avfyres. Ruten faller inn.
 • 08.05: Johnny Thendrup, som har satt fyr på den hvite lastebilen utenfor politistasjonen, setter seg i Forden sammen med Halimi og kjører mot Domkirkeplassen.
 • 08.07: Forden ankommer Domkirkeplassen og stopper ved siden av Saaben.
 • 08.08: Politibetjentene Erik Håland og Steffen Thesen ankommer Domkirkeplassen i en Volvo politibil. De stopper i Kirkegata og tar oppstilling på hjørnet av Hennes & Mauritz-butikken. Inne i tellesentralen begynner minst syv ranere å pakke kontanter ned i mørke bagger. Ransbeløpet ugjør 57,4 millioner kroner.
 • 08.10: Kjell Alrich Schumann går ut av NOKAS-bygget og ned mot Klubbgaten. To andre ranere holder vakt ved Saaben som er parkert ved de rekonstruerte ruinene av Mariakirken. En av dem er Johnny Thendrup.
 • 08.12: Den sivile politimannen Fred Sherling blir overrasket av Kjell Alrich Schumann i krysset Kongsgata/Klubbgata. Schumann sikter på Sherling med AG3-geværet og spør «Hvem er du?» Sherling svarer ikke, men rekker hendene i været. «Kom hit», sier Schumann og kommanderer Sherling i bakken.
 • 08.14: Skuddveksling mellom politi og ranere over Domkirkeplassen. Johnny Thendrup blir skutt i høyre lår av politibetjent Erik Håland. Håland løsnet totalt 17 skudd under ranet. Hans kollega Thesen løsnet tre skudd.
 • 08.15: En passerende syklist, Olav Arnt Hopsdal, blir lagt i bakken av raneren som står sammen med Thendrup. Hopsdal tror under hele ransforløpet at det er politimenn som har lagt ham i bakken. Først da ranerne krasjer begynner han å stusse.
 • 08.17: Kjell Alrich Schumann skyter med AG3 mot politiets kommandobil utenfor Maritime hotell i Kongsgata. I kommandobilen sitter politiførstebetjent Arne Sigve Klungland. Klungland rygger bilen, men må stoppe da han møter en buss. Han blir truffet i hodet av ett av skuddene og dør etter kort tid. Den sivile politimannen Fred Sherling rømmer idet Schumann skifter magasin eller stiller siktet på sitt AG3-gevær (forklaringene avviker). Sherling melder senere over sambandet «Eg blei tatt te gissel her i ste, eh, blei lagt i bakken, han skjøyt me skarpt rett over håve på meg» – «Eh, eg kom meg unna, han måtte lada om»
 • 08.19: Ranerne forlater Domkirkeplassen i de tre bilene. Toska sitter i Forden. På vei ut av Domkirkeplassen kjører Range Roveren inn i høyre forskjerm og støtfanger på Saaben.
 • 08.25: (usikker tidsangivelse) Ransbilene stopper i nærheten av bilbytte-stedet i Sørmarka. Støtfangeren til Saaben skraper i asfalten. Toska og Halimi kommer ut. «Hva skjer her?» spør Halimi. Han har fått streifskudd i hodet. Støtfangeren på Saaben rives av og etterlates.
 • 08.30: De tre ransbilene brenner opp på parkeringsplassen ved trafo-stasjonen ved Sørmarka, sør-vest for Stavanger sentrum. Ranerne tar seg videre i ventende biler.

Rånarna var tungt beväpnade med handeldvapen och automatvapen däribland AG 3 som används av norska försvaret, MP 5 som används av polisen i Sverige och Kalasjnikov. De hade skyddsvästar och hjälmar. Samtidigt med rånet antändes en Volvo-lastbil på utfarten för polisens utryckningsfordon för att blockera polisens möjligheter att ingripa mot rånet. En gasgranat kastades också vid ingången till polishuset. Fyra anställda befann sig i lokalerna men flera lyckades fly. Minst sju rånare tog sig in i lokalerna. Total anses det ha varit 14 personer som deltog i rånet.

Utanför Nokas spärrade rånarna av ett helt kvarter med hjälp av beväpnade vakter. De tog en polistjänsteman och en civil person som gisslan och sköt mot poliser och polisbilar. En polis, Arne Klungland, sköts till döds. Rånarna kom över 54 miljoner norska kronor vilket gör det till det största rånet i norsk kriminalhistoria.

Redan i november 2003 hyrde den man som anses ha varit huvudmannen, David Toska en bostad i Sandnes i närheten av Stavanger. Han disponerade också en lägenhet i Stavanger. En annan av rånarna, Kjell Alrich Schumann en lägenhet på Roaldsøy utanför Stavanger. Polisen observerade den senare i Stavanger-området och då han var en känd rånare misstänkte polisen att det var något större på gång. Polisen hade också noterat att flera kända norska rånare tycktes ha gått under jorden och det ryktades att de befann sig i Stavanger-området. et fanns också andra observationer och saker som gjorde att polisen var mer uppmärksamma än normalt.

David Toska lyckades komma undan men greps den 5 april 2005 i Spanien och gick senare, i juni samma år, med på utlämning till Norge. Han erkände också att han deltagit i planeringen av rånet och förnekade helt att det var han som sköt polismannen.  Rättssaken om Nokas-rånet gick hela vägen till Høyesteretten (Högsta Domstolen i Norge) och straffen kom efter hand att förändras. Skuldfrågan behandlades inte i Høyesteretten tan bara strafflängden. Innan domen i Stavanger tingsrett var det bara David Toska och delvis Erling Havnå som erkänt delaktighet i rånet. David Toska var tidigare dömd för en rad grova brott:

Toska ble i Oslo tingrett i 2006 dømt til tre års fengsel for innbruddsforsøk i Norsk Medisinaldepot i november 2000. Han var også tiltalt for i månedsskiftet september/oktober 2001 å ha brutt seg inn i bankbokser hos DnB NORBryn, hvor utbyttet var ca. 20–30 millioner kroner, men ble frifunnet. Toska erkjente begge forhold, men nektet straffskyld da han mente seg utsatt for ulovlig politiprovokasjon. Han fikk medhold i dette i DNB Nor-saken, men ble dømt til å betale erstatning på 34,5 millioner kroner til DnB Nor og Telenor.

I september 2007 ble Toska dømt til 20 års fengsel for medvirkning til innførsel av 300 kilo hasj i den såkalte Wonderboy-saken.  Denne straffen sones samtidig med de 18 årene han fikk for NOKAS-ranet og medfører at han må sone totalt 20 år.

De 20 år Toska fick anses i Norge ha varit en mild dom och anledningen till den milda domen uppges i allmänhet vara att han hjälpte till med information som gjorde att ett par stulna Munch-målningar kunde komma tillrätta.

Efter att tingsrättsdomen fallit och överklagats till Gulating lagmansrett erkände Lars-Erik Andersen delaktighet samt pekade ut Kjell Alrich Schumann som skyldig till att ha skjutit polisen. Även Havnå pekade ut Schuman som skyldig till att ha dödat polisen. Under rättegången i lagmansretten erkända Schumann sig skyldig till delaktighet i rånet. Han erkände också att det var han som skjutit polisen Klungsland men åtalades aldrig för det.

Faktiskt erkände all utom svensken Ikmet Kodzadikzu, Metkel Betew och Thomas Thendrup. Den senare frikändes i lagmansretten men dödmes senare till 14 års fängelse i en specialprocess.  En misstänkt rånare befann sig fortfarande på fri fot, svensken Jusuf Hani.

I Høyesteretten där målet behandlade hösten 2007 dömdes slutligen 12 personer:

 • David Toska – 18 års fängelse. ansågs vara hjärnan bakom rånet.
 • Kjell Alrich Schumann – 16 års internering med en minstatid på 10 år. Greps i Oslo den 11 maj 2004.
 • Erling Mathias Havnå – 16 års fängelse. Känd norsk kickboxare med silver i EM 1979 och mästare i EM 1980. Tog också silver i VM 1991. Han sbor var boxare och det är också brorsonen.
 • Metkel Negassie Betew – 16 årsinternering med en minsta tid på 10 år. Erkände aldrig delaktighet. Släpptes villkorligt efter tio år men greps i augusti 2015 för narkotikabrott. Tidigare dömd för två grova rån och försök till rån.
 • Ridvan Halimi – 15 års fängelse, greps den 2 april 2005 i Kosovo och utlämnades därefter till Norge. Erkände delaktighet i rånet. Då bosatt i Norge med kopplingar till Naserligan och Bakluckemorden.
 • Ikmet Kodzadziku – 13 års fängelse. Greps bara några dagar efter rånet i Göteborg i en bil där han befann sig tillsammans med Naser Dzeljilji. Har inte erkänt delaktighet i rånet, men däremot erkänt ett narkotikabrott som förklaring till att han synts i Stavanger i samband med rånet. Avtjänade sitt straff på Kumla och Hall i Sverige. Deltog i skottlossningen (uppgörelsen med Original Gangster) på Näsets badplats 2001. Har av media utpekats som tidigare livvakt åt Naser Dzeljilji.
 • Johnny Thendrup – 13 års fängelse, blev skottskadad unde rånet.
 • Alf Henrik Christensen – 11 års fängelse. Var chaufför åt rånarna.
 • Dan Pettersen – 11 års fängelse, den som ordnade med vapen och flyktvägar. Deltog inte i själva rånet men gömde rånarna efter rånet.
 • Lars-Erik Andersen – 9 års fängelse
 • William Pettersen – 4 års fängelse
 • Thomas Ingebrigtsen – 4 års fängelse varav tre och halvt år villkorligt

Till dessa domar kommer Thomas Thendrup som i en separat rättegång fick 14 års fängelse samt svensken Jusuf Hani som dömdes år 2010 till 9 års fängelse efter att ha lämnat över sig själv och erkänt delaktighet i rånet. Jusuf Hani sågs i Stavanger tillsammans med Ikmet Kodzadziku i samband med rånet. Båda två har (eller hade) kopplingar till Naserligan. Även Jusuf Hani avtjänade sitt straff i Sverige. Skottskadades i skottlossningen (uppgörelsen med Original Gangsters) på Näsets badplats 2001. Dessutom dömdes en väktare som gett upplysningar till Toska dömd till fängelse i tre år för medhjälp till rånet. Han dömdes i en separat rättegång.

Bara en mindre del av rånbytet har återfunnits och i norsk media spekulerades det under tiden rättsprocessen pågick om att hälften av rånpengarna gömde sig i Göteborg. Det spekulerades i samband med detta också om dessa pengar var anledningen till mordförsöket på Naser Dzeljilji i augusti 2006.

Om rånet finns det både en film, Nokas, regisserad av Erik Skjoldbjærg, efter idé och manus av Christopher Grøndahl och en bok, Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass: Dødsranet. David Toska og veien til NOKAS, 2009.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Rånet i Kisa och MalexandermordenPostrånet i Eskilstuna 1993 >>
Advertisements