Postrånet i Eskilstuna 1993

Del 19 av 25 i serien Kända svenska rån

I juni 1993 prejades en postbil av vägen på E20 utanför Eskilstuna. En maskerad man med pistol hoppade in i postbilen och tvingade föraren att köra postbilen in på en liten skogsväg. Därefter lämnades han bakbunden med förbundna ögon när rånarna drog i väg med pengarna. Bytet blev 12,9 miljoner kronor i använda sedlar. Endast två miljoner kronor återfanns. Rånarna flydde senare med båt över Mälaren och gick i media därför under namnet Mälarpiraterna. Rånet är det största postrånet i svensk historia.

Planeringen av postrånet tycks till stora delar ha varit problematisk. Två gäng ska samtidigt ha planerat att råna posttransporten och det ena gänget stod hela tiden under polisens bevakning:

När Rolf muckat träffade han en kamrat vars bror körde värdetransportbil mellan Eskilstuna och riksbankens depå i Västerås. Rolf fick genom honom reda på alla rutiner kring dessa transporter.

Rolf kontaktar sin kamrat från kåken och börjar tillsammans med denne att planera att råna värdetransporten. Rolfs fängelsekompis, Lunkan, hade två kumpaner som också skulle involveras. Duon Lunkan och Rolf hade täta kontakter, mest på telefon, och efter varje kontakt informerade Lunkan sina två kamrater. Dessa kontakter, telefonsamtal och rekognoserande övervakades av Stockholmspolisen som fått tips från någon om det planerade rånet.

En av de som förberedde rånet hade också kontaktat Tony Batalla som inledde en separat planering för att råna posttransporten:

Vad Stockholmspolisen inte hade lika bra kontroll på var att en av Lunkans kamrater läckte om det planerade rånet till sin systers fästman, en Tony från Uppsala. Tony involverade en kamrat och började tillsammans med denne planera att utföra rånet innan Rolfs gäng skulle hinna med detta.

En tid senare blandade Batalla in ytterligare ner person. Dessa tre personer stal bland annat en båt tillsammans som förtöjdes i hamnen i Västerås. De bilar som kom att användas vid rånet hade alla stulits i Göteborg. En av dem ska ha varit Lenny Normans turnébuss. De stals av en lokal brottsling från Göteborg som också körde dem till Stockholm. Det första försöket att genomföra rånet misslyckades och en av de tre tilltänkta rånarna fick sen inte längre vara med. Istället togs Göran Karlsson in som tredje man.

Under tiden hann Lunkan-gänget gripas då polisen filmat och dokumenterat en lång rad brott som de begått för att finansiera postrånet.  Den tidigare moderatpolitikern Rolf Nilenhed (också kallad den cyklande bankrånaren) greps i Varberg. Medan han förhördes genomförde dock det andra gänget med Batalla och Karlsson rånet.

Den person som var med om det misslyckade rånförsöket och sen inte fick vara med på själva rånet blev gripen i Tyskland för bilstöld. Han begärde då att få komma till Sverige mot att han berättade om flera brott begångna i Sverige. Han utlämnades till Sverige och hans berättelse kunde verifiera det polisen redan kommit fram till i sin förundersökning om rånet. Göteborgaren blev gripen och anhållen för rånet och det blev även Tony Batalla.

Den 16 november 1993 häktades Ove Grönberg. Han satt häktad i en provisorisk cell i Eskilstuna och natten till den 1 mars 1994 hade han sönder väggen av lättbetong och kröp ut. Han tog sig till Stockholm och försvann sen spårlöst.

Dömda för rånet blev Tony Batalla (Johan Anthony Batalla) och Göran Karlsson. Den förstnämnde fick 7 år och Göran Karlsson 6 år i en rättegång som ägde rum 1995. Den förnekade brott. Vid den tiden ryktades det att Ove Grönberg befann sig i Thailand tillsammans med sin flickvän. Ett år senare greps han:

Samtliga misstänkta, utom han på rymmen, fälldes både i tingsrätt och hovrätt. Han som var på rymmen greps ett år senare och fälldes också han när han gripits. Rånarna fick 6 och 7 års fängelse.

Flera av de som dömdes för rånet arbetade periodvis som dörrvakter i krogsvängen,

Tony Batalla sägs också ha varit vän med en man som misstänktes för att ha tillhört Gorbyligan, en man som media kallade DG. DG var tillsammans med bl.a. Anders Magnusson misstänkt för Gorbyrånet 1991 och Tomterånet samma år. Dessutom ska han ha haft kontakter med den så kallade Uppsalamaffian.

I andra sammanhang har Tony Batalla också använt namnen Vidas Larynaitis, Tony Persson och Tamosiunas Giedrius. Det var alias som nämndes när han efterlystes för ett rånförsök i Lundo i Finland som ägde rum i november 2007 och ett rån mot Finlands Bank i februari samma år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Nokas-rånetRånet mot Finlands Bank 2007 >>
Advertisements

One Reply to “Postrånet i Eskilstuna 1993”

Kommentarer inaktiverade.