Ska Ryssland verkligen placera två korvetter i Östersjön

Krigshetsarna i en del av borgarmedia har fått spelet då två ryska korvetter, dvs militärfartyg med långdistansmissiler ombord har passerat Stora Bält på väg in i Östersjön. Det förändrar den militära balansen ylar ”experter”, ”journalister” och krigshetsare. Andra försöker bidra till rysskräcken på annat sätt, det är ubåtar, hot om invasion på Gotland och andra fria fantasier.

Med de missiler som beskrivs i media spelar det ju ingen roll för den militära balansen i Östersjön om fartygen finns i Barents Hav, Nordsjön, Nordatlanten eller Östersjön. Missilerna når ju hela Norden och många fler platser i Västeuropa om fartygen befinner sig i Nordsjön eller Nordatlanten. Det är uppenbart att de ylande krigshetsarna i borgarmedia överdriver betydelsen av att korvetterna nu befinner sig i Östersjön.

Kanske är det bara så att fartygen är på väg till Kaliningrad för att genomgå underhåll och reparationer på ett varv där. Kanske ska de stationeras i Östersjön. Oavsett vilket är det ingen större förändring av den militära balansen och ingen förändring av nåt eventuellt hot. Ylandet i gammelmedia saknar fog och substans.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sebbe Persson

    Du har absolut rätt i din analys om faktisk hot- och risknivå. Däremot tror jag att Ryssland och ytterst Putin har ett syfte att skapa oro och destabilisera, förmodligen till en del givet av inrikespolitiska skäl där hävdandet av det starka ledarskapet är ett fundament. Utifrån detta tror jag man skapat just de reaktioner man önskat genom att locka fram ”skjutglada” krafter i Östersjöområdet.

    Att det skulle röra sig om underhåll och reparationer är jag mycket tveksam till.

  • Ja, det är faktiskt rätt obehagligt.