Första nya huset i Gullbergsvass – ett stadssabotage

Det är en massa prat om att det ska byggas kvarterstad med välfungerande första våningar med verksamhetslokaler i Gullbergsvass. Det första huset som planeras i området, Regionens Hus, är motsatsen. Det ska bli ett renodlat kontorshus. Dessutom är det rena stadssabotaget.

Regionens Hus

Regionens Hus

Enligt de skisser som finns är det indraget från gatan med en grässnutt mellan gatan och huset. Dessutom saknar huset alla former av inbjudande lokaler i första våningen, vilket ju inte heller är möjligt då huset inte är tänkt att ligga vid gatan utan en bit ifrån. Mot trafikleden (som ska däckas över och istället ska där bli en gata) som på bilderna ovan ligger till vänster bakom huset blir det vad jag förstår bara en lång tom glasvägg. Huvudingången ska dessutom bli genom den gamla järnvägsstationen för Bergslagernas Järnvägar (som byggarna kallar Vita huset) så det nya huset får inte ens en publik ingång.

Regionens Hus

Huset är en monolit som kommer att skapa tomrum och ödemark runt sig. En mycket dålig byggstart för ett område kring vilket de finns en massa prat. Tomt prat uppenbarligen. Av det första huset att döma ser det ut att bli lika dött på Gullbergsvass som på norra Älvstranden eller i nya Kvillebäcken. Uppenbarligen är arkitekter, fastighetsbolag och byggare inte intresserade av att bygga en ny Vasastad eller ett nytt Majorna. Levande stadsdelar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements