Förtrycket i Belgiska Kongo orsak till HIV-spridning bland människor

På flera olika sätt har det nu kunnat visas att hiv-viruset kom till människan i dåvarande Leopoldville (idag Kinshasa) i Belgiska Kongo på 1920-talet. Anledningen var till stor del det brutala belgiska kolonialstyret där de män som kom till Leopoldville för att arbeta förbjöds att ta med sina familjer. Detta ledde till en omfattande prostitution som innebar att HIV kunde spridas snabbt bland människor i staden. En bidragande orsak till snabb spridning var troligen vaccinationer och behandlingar av sjukdomar med otillräckligt steriliserade sprutor.

Virussjukdomen och viruset förblev okända och begränsad till vissa delar av Afrika fram till 1960-talet då hjälparbetare från Haiti troligen tog med sig viruset till den karibiska ö-nationen. Därefter spreds det på Haiti, sannolikt delvis via en blodbank där. I början av 1970-talet kom viruset till New York med invandrare från Karibien. I New York fick viruset snart ett starkt fäste och spreds vidare till San Francisco vid mitten på 1970-talet.  Från de två städerna spred sig sen viruset ut över hela västvärlden och världen.

HIV

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements