Svensk börs-VD hotas av fängelse

Hexagons VD och koncernchef, Ola Rollén, är häktad på begäran av den norska ekobrottsmyndigheten. Ärendet avser en investering i det norska företaget NEXT Biometrics.

Ola Rolléns norska advokater meddelar i ett pressmeddelande att Ola Rollén blev häktad i lördags, den 29 oktober 2016, efter ett beslut från Oslo tingsrätt. Häktningen är yrkad av norska Økokrim som behöver tid för att säkerställa bevis.

De norska advokaterna säger för sin del att Ola Rollén bestrider anklagelserna:

Det norske etterforsknings- og påtaleorganet Økokrim har sikted («charged») Ola Rollén for innsidehandel i forbindelse med en investering i oktober i fjor i det norske foretaket Next Biometrics ASA.

Ola Rollén ble i anledning siktelsen lørdag 29. oktober 2016 varetektsfengslet («hektad») for en uke etter beslutning av Oslo tingrett. Varetektsfengslingen er begrunnet i Økokrims behov for bevissikring.

Ola Rollén bestrider på det sterkeste de anklager som fremgår av siktelsen. Han erkjenner ingen straffeskyld.

Etter vårt syn er siktelsen basert på en feilaktig forståelse av de faktiske og rettslige forhold i saken.

Det aktuelle kjøp av 284 341 aksjer i Next Biometrics ble foretatt på vegne av det private equity fondet Greenbridge Partners, som den gang var under etablering, i anledning fondets ønske om en langsiktig investering i Next. Aksjene ble kjøpt på vanlig måte i markedet, og det forelå intet misbruk av innsideopplysninger i forbindelse med kjøpet av aksjene.

Ola Rollén håper etterforskningen vil bekrefte de faktiske forhold så raskt som mulig. Han vil samarbeide med Økokrim for å sikre at alle relevante forhold blir belyst. Han ønsker ikke å kommentere saken nærmere før Økokrim har kommet videre i sin etterforskning.

Han beklager sterkt den skade som siktelsen og etterforskningen innebærer for Hexagon, Greenbridge Partners og ham selv.

Ola Rollén greps i onsdags på begäran från norska myndigheter. Han sitter nu häktad i Norge med restriktioner. Häktningsperioden beräknas vara slut den 4 november. i Norge är insiderhandle ett allvarligt brott och Rollén riskerar som mest 6 års fängelse om han skulle bli åtalad och fälld.

Melker Schörling, ordförande i MSAB, kommenterar det hela i ett eget pressmeddelande:

– Jag har tagit del av uttalandet från Christian B. Hjort och Erik Keiserud och jag har fullt förtroende för Ola Rollén. Under sexton år av gott samarbete har jag aldrig haft någon anledning att tvivla på hans omdöme.

MSAB är huvudägare i Hexagon AB.

Greenbridge Partners är ett investmentbolag/private equity-bolag som är grundat av Melker Schörling och Ola Rollén. Köpet i Next  gjordes via en riktad emission och uppgick till cirka 100 miljoner kronor. Greenbridge ägde efter detta cirka 13 procent av det norska bolaget.

I ett pressmeddelande från Hexagon skriver bolaget att vice vd och finanschef Robert Belkic agerar som tillförordnad vd under tidsperioden som Ola Rollén är häktad. Dessutom påpekar företagets styrelse att de har fullt förtroende för Ola Rollén och han kommer återgå till sin position som VD för Hexagon så snart häktningsperioden är över.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements