Våld och dödande i Tynnered

Den 2 augusti 2013 mördades Fardeen Goulara på Grevegårdsvägen i Tynnered. En annan person, då 24 år gammal, skottskadades. Fardeen Goulara var enäggstvilling med Farhad Goulara. Det två bröderna var inte helt okända för polisen. De åtalades år 2011 för 13 olika brott:

* Grov stöld och skadegörelse mot Ebba Petterssons Privatskola på Radiovägen. Natten mellan 23 och 24 april försvann 25 bärbara datorer värda 245 750 kronor. Under inbrottet slogs ett stort antal dörrar och annan inredning sönder till ett värde av 140 000 kronor.

* 1 maj slogs en ruta in till spelbutiken Guldgruvan på Frölunda torg. De båda bröderna plus okända gärningsmän, alla maskerade, tilltvingade sig under vapenhot kontanter och presentkort för 229 500 kronor.

* Övriga brott omfattar olaga hot, försök till stöld, olovligt brukande av mopeder, olovlig körning, stöld av traktor och vårdslöshet i trafik.

Även en tredje person vid namn Jerry Sjöblom var åtalad i samma ärende för en del brott.

Innan dess hade en av bröderna också åtalats för att ha kastat sten mot brandmän som ingrep mot en brand på Smaragdgatan. Han gick fri då vittnet som pekat ut en av bröderna inte visste vilken bror som var vem och därmed inte kunde peka ut den som han sett kasta sten.

Bröderna dömdes till fängelse i ett år och ti månader för 12 av de tretton brott de åtalats för. Jerry Sjöblom dömdes till skyddstillsyn för bland annat misshandel och stöld

I samband med rättegången mot bröderna angreps och hotades GP:s reporter Per Sydvik av av en ung kvinna och två flickor, varav minst en var en syster, Sousan (Sussi) Goulara. Hon som då var 22 år gammal häktades senare för angreppet. En av de andra hette Natalihe Hansson och var vid händelsen 16 år gammal samt flickvän till Sjöblom medan den tredje var 14 år gammal.

De två äldre åtalades för det misstänkta brotten men friades i brist på bevis från olaga då det inte varit möjligt att fastställa vem som uttalat hot. Däremot dömdes de för att under attackliknande former ha försökt att ta ifrån Per Sydvik en påse med researchmaterial. Hansson dömdes till ungdomsvård med samtal med en socialsekreterare. Goulara dömdes till villkorlig dom och dagsböter för stöldförsöket samt för att ha hotat en kvinna som arbetar på Gårdstensbostäder. Det hotet framfördes efter att Sousan Goulara hade blivit vräkt från sin lägenhet.

2014 åtalades Sousan Goulara och en yngre bror för vapenbrott. Vid en husrannsakan hade ett automatvapen samt ammunition påträffats som polisen misstänkte tillhörde någon av dem. De två friades dock från vapenbrott på denna punkt. De fälldes däremot att i sin ägo ha haft varsin tårgasanordning. Brodern fick dock huvuddelen av sitt 10 månader långa fängelsestraff för häleri:

Merparten av de tio månadernas fängelse får brodern för delaktighet i en serie hälerier:

Han skall enligt domen – emellanåt ihop med två kompisar – ha handskats med stöldgods i form av en exklusiv Audi (värd 700 000 kronor), en motorcykel, en Ipad, en dator och två kapmaskiner.

För de två medhjälparna, båda födda 1996, blir påföljden ungdomsvård och för storasystern dagsböter.

Den yngre brodern är vad jag förstår en lovande fotbollspelare idag.

Ingen har dömts för mordet på Fardeen Goulara. Däremot finns det en hel del spekulationer om att personer i kretsarna runt den nyligen mördade Mazdak Vermahmood ska ha varit ansvariga för mordet. Mazdak Vermahmoods lillebror Maziar Vermahmood var år 2012 misstänkt för ett värdetransportrån i Förlunda år 2012. Misstänkt var även Sohrab Omidi, morbror till båda brödraparen samt Dommy Natheer Gori som var misstänkt i utredningen om de 13 brotten som nämns men blev aldrig åtalad. Även den senares bror var misstänkt i samma ärende.

Även det senaste dubbelmordet på bröderna Farzad Rostami och Rowshan Rostami (16 år gammal) igår har i så fall antagligen kopplingar till både mordet på Fardeen Goulara år 2013 och mordet på Vermahmood tidigare i år. En teori är att de två bröderna sköt då mördarna inte kunnat få tag på den person de egentligen ville skjuta, Farhad Goulara. Farzad Rostami var enligt media nära vän med Fardeen Goulara och dessutom var de två brödraparen Goulara och Rostami kusiner.

Efternamnet Rostami är intressant då det namnet också bärs av en känd polis och brottsforskare med kriminella gäng som specialitet, Amir Rostami. Märkligt nog är han också från Tynnered men han är enligt egen utsago och vad jag förstått från andra sammanhang inte alls släkt med bröderna Rostami. Bröderna Rostami ska dessutom enligt media ha flyttat till Tynnered för några år sen. Amir Rostami lämnade stadsdelen för länge sen. Efternamnet verkar inte heller helt ovanligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. Jag har numera börjat skriva ut namnen på mördade, dömda och misstänkta i större utsträckning. Det beror på att det bruk av ålder som normalt används i media gör att det framstår som om det är jättemånga personer det rör sig om. En som i den ena artikeln kallas 21-åringen kallas nästa gång 22-åringen då det är ett år senare osv. Det är omöjligt att begripa sammanhangen när det framstår som olika personer även när det är samma person. Namnen på misstänkta är offentliga efter häktningsförhandlingarna. Att använda namnen gör det lättare att förstå vad som händer, att det rör sig om få människor, att samma namn återkommer hela tiden och att det därför inte finns nån stor anledning att känna sig otrygg för vanligt folk.

Advertisements