En journalist är ingen expert

Peter Linné är en duktig journalist, en duktig kriminalreporter. Han kan väldigt mycket inom sitt område och har en stor erfarenhet. Inget tvivel om det. Men han är ingen expert.

Polisen och forskaren Amir Rostami är en expert på kriminella gäng och gängbrottslighet. Peter Linné är det inte även om han är duktig och mycket kunnig.

Att utse en journalist till expert på gängbrottslighet som GP gör är ytterst märkligt. Det blir ett sätt för tidningen att slippa gör ett journalistiskt jobb, dvs leta reda på forskning och expertis för intervjuer och expertuttalanden.

Det är klart att Linné vet vad han uttalar sig om, vet hur det ser ut i de kriminella gängen, vilka som blivit dödade, misstänkta och dömda. Men sånt vet nästan varenda käft som skriver om brott och kriminella gäng på flashback (inte riktigt alla, det finns en hel del nättroll där som enbart tar tillfället i akt för att spy ut lite rasistisk galla) och sånt vet en massa poliser samt nån enstaka göteborgsjournalist vid sidan av Linné.

Men så klart har Linné rätt om en sak. Morden i Tynnered och Frölunda var inte oväntade. Vad det sen gäller hans uppfattning om att läget är väldigt allvarligt, allvarligare än tidigare, är jag mer tveksam. Min uppfattning är annan. Läget har varit ungefär detsamma i 10 år. Det är varken sämre eller bättre idag än år 2006. Det är problematiskt, självklart, men för den totala brottsligheten är gängbrottsligheten faktiskt än så länge ganska marginell då den står för omkring 10% av all brottslighet.

Gängbrottsligheten som helhet har dock ökat i Sverige sen 1990-talet medan annan brottslighet minskat. Sverige är på väg att bli som andra länder, exempelvis Nederländerna där i stort sett alla mord är gängrelaterade. I Sverige är en majoritet av morden fyllerelaterade och så har det alltid varit. Men kanske det är på väg att ändras nu.

Skjutvapenmord har blivit vanligare och knivmord ovanligare, även om de sistnämnda fortfarande är vanligast. Det kan också vara ett tecken på att mördandet är på väg att förskjutas från fyllemord till gängmord.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements