Kriminella gäng förändrar arbetet i fängelserna

Gängen på fängelser i Sverige går mot att bli lösare sammanfogade än tidigare. Det har fått Kriminalvården att söka nya strategier för att minska återfall i brott vilket förändrar arbetet i Sveriges fängelser:

– Det vi har sett över tid är en utveckling där gängen är betydligt mer löst sammanfogade och gängmedlemmar som kanske också agerar rätt mycket på eget initiativ. Och det här behöver vi naturligtvis förhålla oss till i vårt återfallsförebyggande arbete, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

Idag placeras inte interner från samma gäng eller grupperingar på samma avdelning eller anstalt. Om färre interner är lojala med sina gäng i framtiden krävs nya kunskaper för att de nya attityderna ska kunna hanteras. Det har fått Kriminalvården att utveckla nya strategier:

– Vi har arbetat med gängproblematiken under lång tid, men ser en förändring i grupperingar just nu. Kriminalvården behöver förstå dynamiken och logiken ännu bättre och utveckla strategier för att möta framtidens klienter, säger generaldirektör Nils Öberg.

Kriminalvården bedömer att myndigheten kommer att få ta emot fler klienter som trots ung ålder har en omfattande kriminell belastning och hög benägenhet att ta till våld. Därför behövs mer kunskap och ökad beredskap.

Nils Öberg hävdaratt gängkulturer på svenska anstalter förändras och menar att det finns nya tendenser som nu kräver att myndigheten ökar sin beredskap inför framtiden.

Därför arbetar Kriminalvården sen två år tillbaka bland annat med ett erfarenhetsutbyte med sin motsvarighet i USA, som har lång erfarenhet av gängproblematik. Som en del av detta samarbete ska Kriminalvården nu bland annat besöka fängelser i Colorado, USA.

Varför Kriminalvården samarbetar med USA är för mig obegripligt. Det är ett land med dödstraff i många delstater och en brottslighet som är mycket högre än den svenska. Fängelsesystemet är privatiserat på många håll och förhållanden är ofta helt vidriga på anstalterna. Det finns få likheter med Sverige.

Rimligare vore väl att samarbeta med länder som är mer lika som Storbritannien och Tyskland. Även i Storbritannien finns sen lång tid tillbaka en gängproblematik. Men det är klart, det blir ju inte lika fräcka resmål då. Att fokusera på USA är etts löser med skattepengar och inget annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements