Uppenbarligen har opinionsinstituten i USA haft fel

Opinionsinstituten i USA har mycket klara med att Hilary Clinton skulle vinna valet i USA. Chanserna till det har uppgetts till mellan 65% och 98% beroende på institut. Nåt är fel med deras algoritmer och förutsägelser för just nu ser det ut som om Donald Trump kommer att vinna USA-valet. Hilary Clinton bedöms dock få fler röster. Svensk media var uppenbarligen bättre på att bedöma läget än US-amerikanska opinionsinstitut.

För att vinna ett USA-val behöver en kandidat inte få flest röster utan vinna tillräckligt många delstater för att få en majoritet av alla elektorer. Den som vinner en delstat får alla elektorer där och just nu har Donald Trump ledningen vad det gäller elektorer och det mesta tyder på att han också kommer att vinna de flesta av de kvarvarande delstaterna.

En vinst för Donald Trump innebär att vi får en mycket osäkrare värld och om han gör som han sagt kommer frihandelsavtal sägs upp, att NATO i praktiken upplöses och att USA kommer att få en politik som kommer att splittra landet totalt. Naturligtvis inte fysiskt. Nu tror jag dock inte Trump kommer att görs som han sagt i valrörelsen så resultatet vi kommer att se är en extrem högerpolitik med lägre skatter, nedläggning av sociala program, mer dödstraff och liknande, mindre engagemang i internationella affärer men inga större förändringar av politiken i stort.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Uppenbarligen har opinionsinstituten i USA haft fel”

  1. ”Den som vinner en delstat får alla elektorer…”

    Det finns fler obalanser än så om man jämför med ett helt proportionellt valsystem. I någon mån gynnas befolkningsmässigt mindre delstater då antalet elektorer (kan möjligen finnas något undantag) är detsamma som antalet representanter i kongressen. I senaten har varje stat, oavsett befolkningsstorlek, två senatorer vilket ger mindre stater en något högre vikt. Att man gjort på detta sätt kan förmodligen förklaras i ett federativt tänkesätt.

Kommentarer inaktiverade.