Fogelbergsparken och Fogelbergsgatan

Del 1 av 2 i serien Intressanta stadsrum i Göteborg

Intressanta stadsrum i Göteborg

Fogelbergsparken kallas även Bildhuggarens park, namngivet efter skulptören Bengt Erland Fogelberg. Parken anlades i början på 1800-talet och ligger uppkrupen på en brant bergshöjd i Vasastaden mellan Övre och Nedre Fogelbergsgatan. Den används idag som rastområde av en privat förskola och skola. Slitaget på vissa delar av parken är därmed ganska stort.

nedre-fogelbergsgatan

Sista huset på Nedre Fogelbergsgatan sett från parken.

Parken ligger också i ett av Göteborgs stadsmässigt intressantaste områden. Ett av de absolut coolaste och fräckaste stadspartierna i staden kan vi nog säga. Nedre Fogelbergsgatan avslutas med en stor trappa som leder upp genom parken till Övre Fogelbergsgatan som för sin del ligger i det som en gång i tiden kallades tjänstemannastaden. På Övre Fogelbergsgatan bodde bland annat Torgny Segerstedt och senare hans dotter Ingrid Segerstedt-Wiberg. Huset är numera rivet och har gett plats åt ett anonymt vitt punkthus.  Men även andra kända personer bodde i det aktuella området, exempelvis Henrik E. Ahrenberg och Anna Ahrenberg. Flera av husen ritades av arkitekten Hans Hedlund men på Övre Fogelbergsgatan är de nästan alla borta. Det enda kvarvarande äldre huset på Övre Fogelbergsgatan används idag av Samskolan.

Bredvid trappan på Nedre Fogelbergsgatan finns en ingång rakt in i berget. Där finns en hiss upp i huset som ligger längst in på höger sida. Till höger om detta hittar vien portal där en liten gata går upp. Den gatan följer husets nedersida uppåt och svänger runt gaveln. Därifrån kan parken också nås. På nedersidan av den lilla gatan kan gårdarna till husen på Haga Kyrkogata skådas.

Haga Kyrkogata, dvs ena sidan, är även det en mycket intressant gata med en rad intressant byggnader och restauranger. Vasagatans andra sida med Handelshögskolan är en död zon då skolan saknar koppling till gatan. Inga ingångar, inget liv. Misslyckad stadsplanering, arkitektur och byggande. Men den levande sidan och kvarteret mellan Nedre Fogelbergsgatan och Haga Kyrkogata hör till de mest intressanta i Göteborg.

Även kvarteret mellan Nedre Fogelbergsgatan och Viktoriagatan är intressant med en rad gamla privata överklassfastigheter. Däribland S.A. Hedlunds bostadshus (Tomtehuset), nuvarande Odd Fellowshuset, tidigare privatbostad för August Theodor Carlsson, grosshandlare och redare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series NavigationNedre Johanneberg >>
Advertisements