Varför nazistiska organisationer inte ska förbjudas

Nazisterna i Sverige är svagare än för 10 år sen. Då genomfördes Salemmarschen varje år. Med 500 – 2 000 deltagare beroende på år. Sen dess har den upphört. Nazisterna organisering till stor del fallit samman, grupper upplösts. De allra senaste åren har vi dock sett en viss reorganisering vilket lett till nazistiska tidningar och nya nazistdemonstrationer i framförallt Stockholm. Detta har fått en hel del vänstermänniskor att börja ropa på förbud. Men det är ett mycket problematiskt krav.

Att förlita sig på staten för att bekämpa nazister fungerar bara så länge staten kontrolleras av antinazister. När staten kontrolleras av högerpopulister, nyliberaler och konservativa med tveksam inställning till nazister fungerar det inte. Det är en dålig strategi. Vi kan aldrig förlita oss på staten, aldrig lita på staten.

En lagstiftning som idag kan användas mot nazister kan imorgon användas mot socialister och anarkister. Samma lagar kommer att användas mot olika grupper beroende på vem som sitter vid makten. En sådan lagstiftning är inte acceptabel. Det vänsteranhängare gör när de kräver förbud mot nazistiska demonstrationer och organisationer är att ge borgarklassen och borgarstaten ett redskap att krossa alla socialistiska rörelser den dag som det blir aktuellt. Jag tycker inte vi ska dem sådana möjligheter.

Nazisterna kan därför inte bekämpas med hjälp av staten utan vi måste ta kampen mot nazism och fascism själva. Via organisering som exempelvis i Tillsammans-grupperna (Tillsammanskapet). Genom aktivitet, antirasistiska demonstrationer, möten och motdemonstrationer. Stör bort nazisterna och rasisterna så de blir för jobbigt att ha demonstrationer. Detta har lyckats mycket dåligt i Stockholm genom åren, men skötts bra i Malmö och Göteborg.

Att förbjuda nazistdemonstrationer är kontraproduktivt. Det kommer att slå mot oss själva. Att förbjuda nazistorganisationer är meningslöst. För att får en lagstiftning som fungerar blir den helt avhängig vilken politisk majoritet som för tillfället finns i en viss stat och även med en antirasistiskt dominerad stat blir definitionsfrågorna helt olösliga i slutändan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Varför nazistiska organisationer inte ska förbjudas”

Kommentarer inaktiverade.