Dreamhackarrangör bakom fildelningsajt

Rarat var en sajt för att få tag på filmer, TV-serier och liknande. En så kallad bittorrenttracker som används för att hitta torrentfiler. Torrentfiler ett format som många filmer och TV-serier som kopierats vid sidan av de gängse kanalerna distribueras via. Det är ett distribuerat nätverk där själva filmfilerna etc finns utspridda på användarnas datorer. Inget finns lagrat på en tracker-sajt. Sajten har lagts ner efter att några filmbolag gjort en brottsprovokation och polisen sedan agerat.

En specialenhet inom polisens Nationella operativa avdelning, Noa, lyckades efter en tids utredning identifiera en man i 30-årsåldern, som tros vara en av dem som stått bakom sajten. Den misstänkte ska vara en av arrangörerna bakom Dreamhack Winter 2016 i Jönköping den 24-27 november, dvs om nån vecka. Den 1 november hämtades mannen till förhör efter misstankar om upphovsrättsintrång och brott mot upphovsrättslagen. Samtidigt beslagtogs datorer och andra föremål i hans bostad. Rarat stängdes ner samtidigt som mannen satt i polisförhör. Han förnekar all kännedom och koppling till sajten.

Dreamhack Winter är världens största festivaler för dataspelande och arrangeras av Dreamhack AB med hjälp av runt 800 frivilliga funktionärer uppdelade i olika team som sysslar med specifika uppgifter. Till exempel finns det ett team som kan hjälpa till med tips och förslag vid deltagarnas eventuella datorproblem, ett team som sköter säkerheten och ett team vars uppgift är att ta hand om de andra teamen.

Dreamhack består idag av själva ‘LAN:et’ – två eller tre stora ytor där alla tusentals besökare har en fast punkt vid sin dator och kan se spel- och demotävlingarna på storbildsskärmar – samt DreamExpo där det går att titta på och testköra den senaste tekniken, delta i seminarier och föreläsningar, ställa upp i tävlingar, etc.

Dreamhack AB ägs av Modern Times Group MTG AB som också äger TV-bolag som TV3 och Viasat, radiobolag och produktionsbolag som Strix Television AB. Det är ett av Sveriges större medieföretag och ägs av familjen Stenbeck. VD för Dreamhack AB är Marcus Lindmark och i styrelsen sitter dessutom Arnd Benninghoff, Malte Benjamin Barth och Mats Gunnar Conrad Lilliecrona.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements