Lundintoppar misstänkta för folkrättsbrott

Ian Lundin och Alex Schneiter, styrelseordförande respektive VD i Lundin Petroleum har förhörts om folkrättsbrott begångna i Sudan under åren 1997–2003. De två Lundintopparna har delgivits misstankar om brott.

Det handlar om en utredning som startades 2010 vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm efter att European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) anklagat bland andra Lundin Oil, numera Lundin Petroleum, för att ha hjälpt regimen i Sudan att tvinga bort lokalbefolkningen för att underlätta oljeprospektering i det oljeblocket 5A i södra Sudan.  enligt Det som utlöste utredningen av en FN-rapport från 2010 som visade på att omkring 12 000 människor ska ha dödats och 160 000 personer tvingats på flykt i det aktuella området.

Företrädare för Lundins har konsekvent förnekat brott och tillbakavisat alla anklagelser.

Den tidigare utrikesministern Carl Bildt var med i styrelsen för Lundin Oil under åren 2000–2003 och är alltså också berörd av utredningen men vad det verkar så har han inte hörts och är inte misstänkt för nåt brott.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Lundintoppar misstänkta för folkrättsbrott”

Kommentarer inaktiverade.