Svart arbetskraft, pokerprofil och försvunnen man

2008 försvann Daniel Olsson (även känd som Daniel Smith) från Uddevalla. Han utreddes vid försvinnandet för ett antal brott. En av utredningarna handlade om ekonomiska brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott i ett antal företag som var verksamma i byggbranschen och främst sysslade med förmedling av svart arbetskraft.

Företagen var DFD Sanering i Trollhättan AB, Den Framtida Delen Riv och Sanering i Trollhättan AB, Rittonova AB, FBR i Väst AB, B-Team Bygg & Riv AB, DSK i Göteborg AB, HLL Bygg och Anläggning AB och KEL Stål & Smide AB. Totalt åtalades 13 personer men Daniel Olsson försvann innan rättegången och hamnade aldrig i rätten trots att förhandlingarna väntade tills 2010 i hopp om att han skulle dyka upp. De 13 som ursprungligen var misstänkta var:

1. Torbjörn Jansson, Trollhättan, f.68
2. Jörgen Oscarsson, Uddevalla, f. 77
3. Hans Ernelind, Vänersborg, f. 63
4. Daniel Olsson, Uddevalla, f. 77
5. Christer Mellberg, Uddevalla, f. 70
6. Mikael Westerlund, Göteborg, f. 67
7. Niclas Axelsson, Angered, f. 76
8. Bengt Fransson, Göteborg, f. 46
9. Jörgen Lund, Göteborg, f. 66
10. Johan Holmgren, Rönninge, f. 66
11. Robert Lucic, Göteborg, f. 68
12. Håkan Sahl, Lidköping, f. 54
13. Kurt Erik Larsson, Åmål, f. 59

Av dessa frikändes 3 stycken, Hans Ernelind, Johan Holmgren och Christer Mellberg om jag fattat det hela rätt. Två åtalades aldrig, det var Daniel Olsson och Niclas Axelsson. De som dömdes var Torbjörn Jansson (1 års fängelse), Jörgen Oscarsson (2 år), Mikael Westerlund (fängelse i ett år samt näringsförbud i tre år), Jörgen Lund (fängelse 1 år och 10 månader), Robert Lucic (fängelse 1 år, näringsförbud 3 år), Bengt Fransson (fängelse 8 månader, näringsförbud 3 år), Kurt Erik Larsson (fängelse 1 år, näringsförbud 3 år) och Håkan Sahl (fängelse 8 månader, näringsförbud 3 år). Håkan Sahl är vad jag förstår inte samme Håkan Sahl som en gång i tiden blev mycket känd för de bilbyggen han gjorde.

Den dömde Mikael Westerlund är ett välkänt pokerproffs och förnekade brott. Han menade i samband med rättegången att han blivit utnyttjad och i praktiken fungerat som en målvakt. Det verkar osannolikt att han som tagit många hundratusen från banken i kontanter skulle ha trott att det inte var konstigt.  Speciellt som han hävdar att han inte ens tog ut pengarna till sig själv. Den berättelsen saknar helt trovärdighet. Han hävdade också att han dragit sig ur det hela efter ett tag och fått tillbaka sin ursprungliga investering på 50 000 kronor.

Läs om ett annat pokerproffs som mördades:

Mördade pokerprofilen Andreas Oscarsson vittne i utpressningshärva

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements