Vem är svensk?

Vem som är svensk kan tyckas vara lätt att fastslå, men i verkligheten så är det betydligt svårare än vad en kan tro. En person som är född i Sverige är på sätt och vis svensk, men en del är också samer, tornedalsfinnar, romer och judar med mera. De är också svenskar vid sidan av att de är samer osv. En person som bor i Sverige är på sätt och vis svensk, men del är också danskar, norskar, finnar, araber, perser, kurder, turkar, italienare, chilenare, somalier samtidigt som de är svenskar. En del araber är dessutom också egyptier, algerier, marockaner, syrier, irakier osv. Det finns utan tvekan svenskar som också har flera andra nationaliteter och etniciteter.

Men även personer som bor utanför Sverige kan vara svenskar. Det gäller folk som fötts i Sverige men också personer i Finland var familjer sen 1800-talet inte befunnit sig i Sverige (innan dess befann sig ju alla som bodde i Finland också i Sverige) och som talar svenska. Vi har ett fåtal människor i Ukraina som inte haft nåt med Sverige att göra sen 1600-talet men anser sig vara svenskar. Vi har människor som flyttat från Sverige till andra länder och blivit US-amerikanska, brittiska, spanska, franska eller tyska genom att bosätta sig där. Min egen dotter är en av dem. Hennes barn hävdar att de är svenskar men födda i New York respektive Chicago. I den senare staden finns omkring 100 000 människor som hävdar att de är svenskar med de kan inte tala svenska och har inte haft nåt med Sverige att göra på mer än 100 år. I hela USA finns det sannolikt några miljoner som hävdar att de är svenskar. Men de är också US-amerikaner.

På den miljardärslista som nyligen presenterades finns ett antal personer boende utomlands medtagna som svenskar, men några har danska föräldrar och i minst ett fall är personen också dansk medborgare. En av Sveriges allra rikaste är född i Danmark, bosatt i Sverige, är troligen svensk medborgare vilket också hennes barn är som dock bor i Danmark och pratar såväl svenska som danska. Medborgerskap kan vara ett annat ätt att vara svensk.

Alla som är svenskar genom att bo i Sverige är inte svenska medborgare. Men en del som bor i Sverige är svenskar men medborgare i nåt annat land. En del svenskar är medborgare i flera länder, jag känner en person som var medborgare i både Frankrike, Jugoslavien och Sverige. Det finns rätt många som är medborgare i både Uruguay och Sverige, både USA och Sverige osv.

Personer tycks ofta ha flera nationaliteter och etniciteter. Jag har finnar, ryssar, troligen tatarer, resande, irländare, fransmän, britter, svenskar och danskar bland mina förfäder. Många andra i Sverige har ett precis lika blandat ursprung.

Att fira midsommar är rätt svenskt liksom att fira lucia och ju en dag tidigare än hela den kristna världen i övrigt. Men alla svenskar firar inte jul, lucia, midsommar eller påsk, en del firar chanukkah, pesach etc, andra firar ramadan osv.  Några firar både muslimska och kristna högtider. Nästan alla som bor i Sverige kommer nog också nån gång i livet att fira midsommar och lucia som i Sverige till stor del är kvarlevor av förkristna traditioner.

En svensk kan alltså vara en person som bor i Sverige, en person som är svensk medborgare, en person som pratar svenska eller en person vars förfäder pratade svenska. Vidare kan det vara en person som föddes i Sverige men som inte längre bor i Sverige och inte ens är svensk medborgare, en person som är född utomlands och har svenskt medborgarskap oavsett vilket språk personen talar, en svensktalande person som inte är svensk medborgare och aldrig nånsin ha varit i Sverige osv.

Religion har ingen betydelse för vem som är svensk, en svensk kan var ateist, agnostiker, hedning, kristen, jude, muslim, zoroastrian, buddhist, yezidi, hindu, shintoist, konfucian, animist med mera. Hedningar har funnits här längst, kristna rätt så länge och de andra grupperna relativ kort tid, judar i ett par 100 år, ateister och agnostiker i lite mer än 100, muslimer i mer än 50 år, (kanske ett par 100 år) och de andra religionerna kortare tid än så.

Samer ha bott i det som idag kallas Sverige några tusen år, finnar likaså. I delar av dagens Sverige bodde det danskar och norrmän för några 100 år sen (det är främst deras ättlingar som bor där ännu, men numera kallas de svenskar). Tyskar har varit en del av befolkningen i Sverige sen medeltiden liksom engelska, franska, polska och ryska personer. Samtidigt är det lika komplicerat att avgör vem som är finne, tysk, rysk osv som det är att avgöra vem som är svensk och vad som avgör om en person är tysk, rysk, franska eller polsk. I själv verket är de flesta människor flera saker. En same är också svensk, norsk, finsk eller rysk, en finne kan också vara svensk, en svensk kan också vara finländare, finne, somalier, bohuslänning. skåning eller göteborgare. En dansk kan också vara svensk och jyllänning. Osv. Kombinationerna är oändliga. Definitionerna av svensk är oräkneliga.

Vem som bor i Sverige är lätt att avgöra. Vem som är svensk medborgare är lätt att veta. Vem som pratar svenska är lätt att konstatera. Vem som är svensk är inte lika lätt att bestämma.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements