Vänsterpartist utnämnd till Årets Svensk

Amineh Kakabaveh

Amineh Kakabaveh. Bild: Bengt Oberger. Licens: CC BY-SA 3.0

Tidskriften Fokus har utsett Årets Svensk under en rad år. I år har de utsett vänsterpartisten Amineh Kakabaveh. Född i den iranska delen av Kurdistan anslöt sig Amineh Kakabaveh som 14-åring till Komala, ett kurdiskt vänsterparti, och blev peshmergasoldat, (gerillasoldat). År 1991 flydde hon via Turkiet till Västerås, där hon avlade en magisterexamen i socialt arbete. Motiveringen till utnämningen är:

”Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter.”

2005 var hon med och bildade föreningen Varken Hora Eller Kuvad, efter förebild från den franska Ni Putes Ni Soumises. Det är en gräsrotsrörelse som är feministisk och antirasistisk och som arbetar mot patriarkalt förtryck i förorterna i vilken Amineh Kakabaveh är ordförande.

Sen 2008 är Amineh Kakabaveh riksdagsledamot för Vänsterpartiet, och den politiska karriären har kantats av allt från mediestormar för kontroversiella uttalanden och hot om uteslutning från partiet, bland annat för att hon aktivt tar ställning mot hederskultur på ett sätt som vissa anser rasistiska.

I rollen som politiker har hon ibland blivit hårt attackerad för sin rättframhet, bland annat från partitoppen, när hon uttalat sig starkt i frågor om hedersvåld och religiöst förtryck.

”Det är roligt att få den här utmärkelsen. Jag är glad och tacksam för att jag lever i ett demokratiskt land som ger mig möjlighet att kämpa för allas lika värde, särskilt kvinnors rättigheter”, säger Amineh Kakabaveh i ett pressmeddelande från Fokus och tillägger med tanke på att Fokus chefredaktör är liberal:

”Om liberaler tycker att en marxist och feminist gör något gott för det här fantastiska landet så är det bra. Man kan inte döma alla utifrån ideologi. Vissa moderater har vettigare tankar i enskildheter som hedersfrågan och identitetspolitiken än en del i mitt eget parti”.

Utnämningen Årets Svensk var en titel som Rapportredaktionen under åren 1984–1988 tilldelade den svensk som ansågs ha stått i centrum för nyhetsrapporteringen under året.  Utmärkelsen fick snabbt ett dåligt rykte, eftersom det sedan gick illa fför flera av de personer, exempelvis Refaat El-Sayed och Ebbe Carlsson, som Rapport utnämnde.

1997 återupptog SR P4:s program Efter tolv utnämningen. Sen 2006 är det tidskriften Fokus som utser Årets Svensk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements