Löjligheter på GP:s lista över makthavare i Göteborg

GP har presenterat sin lista över Göteborgs 100 viktigaste makthavare. Den är nerlusad med tveksamheter, löjligheter och trams. Plats tre är inte ens en person utan en påhittad entitet vid namn ”överklagaren”. Det är rent ut sagt otroligt löjligt och pinsamt av juryn på GP att hitta på nåt sådant. Dels för överklaganden sällan har nån som helst betydelse, dels för att de inte är så vanliga som folkopinionen (och GP:s journalister uppenbarligen) tror och dels för att det inte är en person. Även i övrigt så finns det en hel del dumheter och tveksamheter.

Alicia Vikander må vara från Göteborg och världskändis, men nån som helst makt i Göteborg har hon inte. Håkan Hellström är viktig och har säkert inflytande, men en av de 100 mäktigaste personerna i Göteborg är han inte. Han är i stort sett maktlös om vi ska vara ärliga. EU-politikern Cecilia Malmström må ha makt inom EU och därmed på rikspolitiken. Lokalt i Göteborg är hennes makt obefintlig. Andra i stort sett totalt maktlösa personer de har med på listan är artisterna Laleh, Miriam Bryant, Clara Henry och Carolina Falkholt liksom dataspelarna Felix ”Pewdiepie” Kjellberg och Adam Friberg, bloggare som Kristina ”Keyyo” Petrushina och Lisa ”Miss Lisibell” Jonsson samt ishockeyspelaren Henrik Lundqvist. De ha må inflytande på ungdomar och enskilda människor men nån makt i Göteborg har de inte. Inflytande och makt är inte samma sak.

Mats Lövgren som är samordnare för Stoppa Västlänken borde heller inte vara med. Han organiserar en samling gnälliga personer, i huvudsak födda på 1940-talet, som redan förlorat sin kamp. De saknar makt. Björn Siesjö är visserligen stadsarkitekt, men har inte beslutanderätt om något och ingen i byggbranschen bryr sig någonsin om något han säger så han borde inte heller vara med på listan.

Det som saknas på listan är bland annat polisens negativa motsvarigheter. De kriminella gangsterledarna. Har polisen makt har de också makt. Nu tycker jag dock också att polisen fått alt för höga placeringar på listan och kanske skulle gangstertyperna om jag fått råda därför ändå hamnat utanför listan. Vidare saknas representanter för Sveriges största samling av försvarsindustri med Saab i spetsen. Nån från Mölnlycke Health Care finns inte heller med på listan. Det är också lite få fastighetsägare på listan och vid sidan av Dan Olsson från Stena inte en enda representant för rederinäringen trots att Sverige största rederikluster finns på Donsö.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements