Rosa Pantrarna

Rosa pantrarna är namnet Interpol använder för ett transnationellt nätverk av personer från framförallt Montenegro och Serbien som ägnat sig åt transnationell brottslighet, framför allt juvelstölder. Personerna i nätverket utgörs huvudsakligen av krigsveteraner från krigen i forna Jugoslavien, tror utredare. Rosa pantrarna utgör en del av den organiserade brottsligheten från Balkan.

Namnet Rosa pantrarna kommer från brittiska myndigheter, efter att en misstänkt medlem gömt en blå diamant värd 657 000 dollar i en krämburk, på samma sätt som skedde i en av Peter Sellers Rosa pantern-filmer.

Ett rån genomfördes mot juvelerarfirman Graaffs i London år 2003. De som deltog i kuppen var Predrag Vujosevic, från Bijela i Montenegro, och ansedd som en ledande figur i Rosa pantern-nätverket, Milan Jovetic från Cetinje i Montenegro, Nebojsa Denic, serb från Kosovo. Ana Stankovic, en flickvän till Jovetic hjälpte rånarna. Denic greps redan utanför butiken. Diamanten i krämburken hittades i en lägenhet som Stankovic och Jovetic hyrt. Förutom butiken i London kom fransk och brittisk polis fram till att Vujosevic också rånat Castiglione i Paris, en Graffbutik i Amsterdam, Wempe i Frankfurt och juvelerare i Geneve och Barcelona. Vujosevic greps några månader senare vid gränsen mellan Italien och Frankrike.

Interpol tror att nätverket består av 200-300 kriminella och att dessa har varit delaktiga i framför allt juvelstölder i bland annat Storbritannien, USA, Dubai, Japan, Frankrike, Monaco, Schweiz och Tyskland:

In the space of six years during the twenty-first century, the Pink Panthers robbed 120 stores in twenty different countries Japan, London, Denmark, Monaco, Paris, Switzerland, the United Arab Emirates and the United States have all been targeted by the gang. Their attention to detail has ensured this high rate of success. Before robbing a jewellery store in Biarritz, the gang covered a nearby bench in fresh paint to deter anyone from sitting on it and seeing them in action.

The gang is suspected of participating in at least two smash-and-grab jewellery robberies in Tokyo’s Ginza district. The first, in 2004, netted ¥3.5 million in gems. The second, in June 2007, took jewellery valued at ¥284 million. In that heist, Rifat Hadžiahmetovi? and Radovan Jeluši? sprayed tear gas at three saleswomen then took a tiara, necklaces, and other jewels and fled the store (see below for details of their subsequent arrest).[8]

The gang is also known for its daring escapes and attempts to break into their chosen store. They robbed a jewellery store in Saint-Tropez in 2005 wearing T-shirts emblazoned with flowery designs then made their escape on a speed boat. Prior to one 2008 robbery of Graff jewellers in Dubai, eight gang members drove a pair of Audis through a window, taking watches and other items worth a total of £8 million. In a further robbery, four gang members dressed themselves up as women in December 2008 before breaking into France’s Harry Winston jewellers in Paris.

The gang escaped from the store with items worth over US$100 million (£60 million). 

[…]

In 2013, the gang was suspected to have struck again when a man wearing a baseball cap and a scarf covering his face broke into the Carlton Hotel in Cannes and made off with US$136 million worth of diamonds, gems, and jewelry being stored by the Leviev diamond house for an exhibit (see Carlton Intercontinental Hotel heist). Nice-Matin speculated that this may have been the most costly jewelry theft in history.

En hel del personer som anses ha kopplingar till eller ingå i Rosa pantrarna har gripits och dömts genom åren. 2005 greps två män och en kvinna, ?or?e Rašovi?, Aleksandar Radulovi? och Snežana Panajotovi? i Belgrad. De tre dömdes vid en serbisk domstol till fängelse för stölden av Comtesse de Vendome-halsbandet från en juvelerare i Tokyo, Le Supre-Diamant Couture de Maki, i mars 2004. Den person som ansåg ha en ledande roll fick 7 års fängelse. Ytterligare en kvinna, skotskan Dorothy Fasola, misstänks ha varit inblandad men hon är aldrig dömd för det. Hon har dock dömts för flera brott i Italien.

2008 dömdes tre personer, Boban Stojkovic, Goran Drazic och Dragan Mikic som anses tillhöra Rosa pantrarna i en domstol i Chambéry i Frankrike. De dömdes för rån i Biarritz, Cannes, Courchevel och Saint-Tropez. Dragan Mikic som anses vara en av de ledande personerna i nätverket dömdes i sin frånvaro till 15 års fängelse. Han var vid rånen på flykt från fransk fängelse efter en rymning 2005. I juni 2009 greps tre medlemmar i nätverket i Monaco, en av dem var Dragan Mikic.

Två av de misstänkta för rånet i Tokyo år 2007 greps några år senare. Rifat Hadžiahmetovi? greps på flygplatsen i Larnaca, Cypern, med ett falskt pass. Han utlämnades därifrån till Spanien och sedan till Japan där han dömdes till fängelse i 10 år. En medbrottsling, Radovan Jeluši?, greps i Italien år 2010 och utlämnades till Montenegro 2012 för att ställas inför rätta där för andra brott.

Efter rånet i Dubai 2008 greps två av de personer som genomförde rånet ganska snart och en av dem dömdes till 10 års fängelse. I detta fall återfanns också rånbytet vilket är ovanligt. En av de gripna tycks ha varit Bojana Mitic.

Sommaren 2009 misstänktes personer med kopplingar till Rosa pantrarna för 90 rån i 19 länder med byten som sommaren 2009 uppskattades till ett värde av 100 miljoner euro. Rånet mot Graffs i London 2009 genomfördes dock inte av medlemmar i Rosa Pantrarna även om det står så i en del artiklar om dem.

När det gäller rånet mot Carlton International Hotel i Cannes misstänks en känd medlem, Milan Poparic, i nätverket för att ha varit den som genomförde rånet. Han hade vi rånet nyligen rymt från schweiziskt fängelse. 2009 hade han dömts till fängelse i 6 år och 8 månader för ett rån mot en juvelerare i Neuchatel.

2012 greps en annan person som anses vara en ledande medlem i nätverket, Mitar Marjanovi?, Han greps efter ett bankrån i Italien där polisen hittade hans fingeravtryck på en del av bytet som hans medrånare tappat.

I mars 2012 greps ytterligare tre medlemmar i nätverket i Athen, Grekland. Först greps två serbiska män, en av dem var Milan Kostic, när de kartlade en juveleraraffär. De lyckades rymma, men polisen hittad dem igen plus ytterligare en person, Olivera Vasi? ?irkovi? som också greps men ska ha rymt från grekiskt fängelse i juli samma år. Hon är en tidigare jugoslavisk landslagspelare i basket som redan 2006 greps för delaktighet i ett rån på Kreta.

I Spanien greps i februari 2014 ytterligare en misstänkt medlem, Borko Ilincic, i Rosa Pantrarna. Han är bland annat misstänkt för att ha deltagit i rånet i Dubai och utlämnades dit.

2015 gjorde ligan inbrott i en bostad tillhörande Ivana Peric, kroatisk ambassadör i Montenegro, De stal en mängd juveler. En tid senare greps dock Rakjo Causevic som i media uppges (och enligt honom själv vilket väl gör det hela lite mindre trovärdigt) vara en av grundarna av Rosa pantrarna. Perics juveler hittades i lägnenheten där han greps.

Det finns inga bevis för att gruppen är en fast organisation och somliga har hävdat att det egentligen rör sig om enskilda rånare, främst från Balkan, utan samband med varandra. Gruppen har i vissa kretsar blivit en legend och det är möjligt, kanske till och med trolig, att andra gäng och nätverk kopierar deras sätt att utföra rånen,

Enligt utredare kommer upp till 30 personer ur Rosa pantrarna från den montenegrinska staden Cetinje, ett område med gammalt rykte för banditverksamhet, där rånare som verkar utomlands och sedan återvänder kallas saner. De flesta, tror utredare, kommer från de serbiska städerna Niš och Mali Zvornik.

En tidigare rånare, Palve “Punch” Stanimirovic, uppger i en intervju i tidningen The Daily Beast att det nätverk han var medlem i, YACS (Yugoslavians, Albanians, Croatians, and Serbians), kan anses vara en föregångare till Rosa Pantrarna. Hans anser också att Rosa pantrarna kan ligga bakom det uppmärksammade rånet mot Kim Kardashian.

Det finns en TV-serie baserad på de Rosa pantrarna, The Last Panthers. I alla fall är den det enligt sina upphovsmän. I verkligheten stämmer inte det. Den har mycket lite med verklighetens Rosa pantrarna att göra och handlar mest om den lokala gangstermiljön i Marseille och det jugoslaviska inbördeskriget med dess efterverkningar. Skaparna av TV-serien kopplar dessutom ihop Rosa pantrarna med Arkans tigrar, en paramilitär grupp knuten till den jugoslaviske gangstern Arkan, Zeljko Raznatovic som hade en son i Sverige (Göteborg) som numera bor i Jugoslavien. Någon koppling mellan Tigrarna och Rosa pantrarna har sannolikt aldrig funnits men båda kriminella nätverken består enligt uppgift delvis av personer med förflutet inom det militära.

Kopplingen finns troligen på grund av att regissören är svensk, Johan Renck, medan fokuset på Marseille sannolikt beror på den franske journalisten Jerome Pierrat som kommit med idén. Manuset skrevs av britten Jack Thorne.

Utöver TV-serien finns också en dokumentär om Rosa pantrarna, Smash & Grab, som gjordes år 2013.

Flera av personerna som i inlägget antas tillhöra Rosa pantrarna-nätverket har samma namn som jugoslaver som lever i Sverige. De ska inte förväxlas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements