Verklighetsförfalskning att påstå att en polis är Göteborgs mäktigaste

När Göteborgs-Posten utser polischefen Erik Nord till Göteborgs mäktigaste är det att förfalska verkligheten. Det är att upphöja brottsligheten till något det inte är. Det är att ge kriminella mer makt.

För paradoxalt nog är det så att om någon hävdar att polisen är de mäktigaste i Göteborg så upphöjs också de kriminella till att var bland de mäktigaste i Göteborg. Det gör också brottsligheten till det viktigaste problemet. Detta trots att brottsligheten i Göteborg är låg, lägre än i Stockholm och Malmö, mycket lägre än i jämförbara städer i andra jämförbara länder. Det är en verklighetsförvanskning av stora mått.

Märkligt nog listar GP inte några gangsterbossar bland de mäktigaste. Men om motiveringen till att poliser skulle vara mäktigast i Göteborg så måste väl gangsterbossar också vara mäktiga. GP:s utnämning av polischefen som den mäktigaste i Göteborg är inte bara fel, den medför också att hela deras lista blir fel så länge inte gangsterbossarna också finns på listan.

De viktiga och stora problemen i Göteborg är inte brottsligheten utan några helt andra saker. Bostadslöshet, segregation, arbetslöshet och ekonomiska klyftor. Dessa problem är också vad som i bakgrunden och delvis orsakar brottsligheten. Löses de problemen bekämpas också brottsligheten. På ett betydligt mer effektivt sätt än genom polis och repressiva åtgärder.

Men Göteborgs-Posten vill inte lösa de verkliga problemen, de vill istället att vi medborgare i Göteborg ska fokusera oss på symptomen (brottslighet), inte sjukdomarna. För sjukdomarna kräver en annan politik än den egoistiska, konservativa, reaktionära och nyliberala politik som GP:s ledarsida förordar.

Det som behöver göras är att öka bostadsbyggandet kraftigt, det kan i sig också minska segregationen. För att fler bostäder för vanligt folk ska kunna byggas behövs det subventioner till byggande av hyresrätter.

Bostadsbyggande räcker inte för att minska segregationen. Det behövs också en avprivatisering av skolan och kanske också bussning av elever mellan stadsdelar. Som ett första steg i detta måste religiösa privatskolor och -förskolor förbjudas.

De ekonomiska klyftorna måste minskas och en början på det är att höja arbetslöshetsersättning och socialbidrag till nivåer som folk kan leva på. Vidare måste det till en kraftig åtstramning vad det gäller tillfälliga arbeten och bemanningsföretag. Normen måste återigen bli fast anställning från start.

GP fokuserar på fel problem, ett mindre problem som dessutom delvis kan lösas om de större och viktigare problemen löses först. Detta felaktiga fokus vilseleder läsarna och allmänheten i Göteborg. De gör verkliga lösningar på de viktiga samhällsproblemen svårare. Det som GP sysslar med är ideologiskt motiverat vilseledande, ren förljugenhet och falskhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Verklighetsförfalskning att påstå att en polis är Göteborgs mäktigaste”

Kommentarer inaktiverade.