Vår Krog & Bar-målet – i stort sett samma straff i hovrätten

Hovrätten för västra Sverige har sänkt straffen för några personer som dömts för inblandning i dubbelmordet på Vår Krog & Bar vid Vårväderstorget.

Tingsrätten dömde fem av männen för dubbelmord och försök till mord på 24 personer. Övriga tre dömdes för medhjälp till samma brott.

Hovrätten gör i huvudsak samma bedömning som tingsrätten när det gäller vad som är bevisat om attentatet och de åtalades medverkan till det. Men en av männen, som åklagaren påstått bl.a. anlade bilbränder i syfte att avleda polisen från brottsplatsen, frikänns helt eftersom bevisningen mot honom inte är tillräcklig. Till skillnad från tingsrätten rubricerar hovrätten samtliga sju män som medhjälpare. Skälet till detta är att det inte har gått att klarlägga vem som gjorde vad av de fem män som var inne på restaurangen och i dess närhet.

För fem av de sju som döms fastställer hovrätten de straff som tingsrätten dömde ut. Det betyder att två av männen döms till livstids fängelse, två får 14 års fängelse och en får 10 års fängelse. För två av männen sänker hovrätten straffet med två år vardera, till 12 respektive fem års fängelse. I det ena fallet beror ändringen på mannens ålder, i det andra på att mannen haft en underordnad roll och att samtliga delar av gärningspåståendet inte är bevisade.

Ingen person har alltså dömts för själva morden eller för mordförsök på restaurangens övriga besökare. En person har frikänts. Domarna i hovrätten är som följer:

Adam Abdulahi (Dansken) – livstids fängelse samt utvisning för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen. Han är dansk medborgare.

Ahmed Warsame (Silence) – livstids fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan och hot mot tjänsteman. Tidigare ostraffad.

Onur Corap – 14 års fängelse för mord (Väderkvarnsgatan), för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan,  grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman.

Josef Hällgren – 12 års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan, narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Sänkt straff i förhållande till straffet i tingsrätten.

Jonis Adan – 14 års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, medhjälp till framkallande av fara för annan och narkotikabrott.

Ihab Louz – frikänd. Dömdes för medhjälp i tingsrätten.

Khalid Ali Mohamed – 10 års fängelse för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök.

Sakeriye Ahmed – 5 års fängelse för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, grovt narkotikabrott, narkotikabrott och grovt vapenbrott. Sänkt straff i förhållande till straffet i tingsrätten.

Förutom morden på Vårväderstorget gäller domen också för ett mord på Väderkvarnsgatan och en del andra händelser som narkotikatransport från Halmstad. De som fått lägre straff är de som bara är dömda för medhjälp. Hänsyn har också tagits till åldern på gärningsmannen när brottet begicks.

Med tanke på att ingen döms för mord eller mordförsök är straffen att betrakta som hårda. Livstids fängelse för medhjälp till mord förefaller mycket hårt. Att Högst domstolen skulle ta upp ärendet för prövning är inte troligt så straffen lär bli bestående.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Vår Krog & Bar-målet – i stort sett samma straff i hovrätten”

Kommentarer inaktiverade.