Aktiebloggande läkarstudenter dömda för grov otillbörlig marknadspåverkan

Stockholms tingsrätt har dömt två läkarstudenter för flera fall av grov otillbörlig marknadspåverkan.

De två studenterna köpte aktier i biotech-bolag på de mindre listorna och sedan publicerade de blogginlägg med vilseledande uppgifter om sig själva och haussande uppgifter om bolagen. De har sedan under flera alias spridit blogginläggen genom olika kanaler i sociala medier. Läkarstudenterna har på så sätt fått aktiekursen att stiga. De har därefter sålt hela sitt aktieinnehav i de aktuella bolagen och därmed gjort en vinst på totalt c:a 2,5 miljoner kronor. Vinsten har förverkats såsom utbyte av brott. Med beaktande av förverkandet har påföljden bestämts till villkorlig dom och dagsböter.

– Domen är principiellt viktig eftersom den klargör att bloggosfären, internet och sociala medier inte är frizoner för aktiemanipulation och att systematiska upplägg som använder dessa kanaler i syfte att påverka prissättningen på aktier är otillbörliga och därmed brottsliga. Det gör att investerare fortsättningsvis kan känna förtroende för aktiemarknaden, säger Jan Tibbling, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.

– Det som dock är ett bekymmer med domen är det låga straffvärdet som villkorlig dom och dagsböter innebär för den här typen av brott. Då denna dom i princip är den första i sitt slag, har denna dom ett viktigt signalvärde. Vi kommer nu analysera domen i sin helhet för att kunna fatta beslut om ett eventuellt överklagande, säger Jan Tibbling.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements